Direcțiile franceze de contraspionaj suspectează că Rusia se află în spatele unei campanii de discreditare a vaccinului Pfizer

  • 27 Mai 2021 13:46
Direcțiile franceze de contraspionaj suspectează că Rusia se află în spatele unei campanii de discreditare a vaccinului Pfizer

Direcțiile franceze de contraspionaj, din cadrul serviciilor de informații, derulează în momentul de față o investigație pentru a afla dacă Federația Rusă se află în spatele unei campanii de discreditare a vaccinului Pfizer în Franța, după ce mai mulți bloggeri – care redactau materiale pe subiecte medicale și științifice – au primi e-mail-uri în care erau rugați să scrie articole care să semene îndoieli cu privire la cât de sigur și eficient este vaccinul produs de compania Pfizer-BioNTech, a declarat un oficial francez de securitate, sub protecția anonimatului, pentru The Wall Street Journal, transmite defenseromania.ro.

Potrivit sursei citate, mai mulți bloggeri francezi au declarat public că au primit, ultimele zile, mai multe e-mail-uri de la o persoană care pretindea că lucrează pentru o firmă de marketing numită Fazze. E-mail-urile, dintre care unele au fost analizat de The Wall Street Journal, făceau trimitere la posibilitatea de a plăti sume de bani bloggerilor francezi care vor să realizeze materiale video pentru a le încărca pe YouTube, Instagram și alte platforme de socializare. 

Potrivit sursei citate, materialele video trebuiau să aibă o notă critică – să discrediteze mai mult – asupra vaccinul dezvoltat de Pfizer și BioNTech, care a fost cel mai utilizat vaccin în Franța. 

Un blogger a declarat pentru televiziunea franceză că i s-au oferit 2.050 de euro (aproximativ 2.500 de dolari) pentru un videoclip.

Direcțiile franceze de contraspionaj suspectează că în spatele acestei campanii s-ar afla, deoarece acesta campanie de dezinformare este destul de similară cu cea pe care „Agenția de Cercetare a Internetului“ – cunoscută drept ”fabrica de troli” – a derulat-o în 2016 pentru a interveni în campania electorală pentru alegerile prezidențiale din SUA. Oficialii occidentali au declarat că aceste operațiuni reprezintă o încercare a Kremlinului de a submina încrederea publicului în instituțiile occidentale.

Kremlinul nu a răspuns acuzațiilor care vin din partea Franței, dar toată lumea se așteaptă să nege, deoarece, anterior, a respins acuzațiile că Rusia a recurs la campanii de dezinformare împotriva vaccinurilor occidentale și a negat orice implicare în alegerile din SUA.

Compania de marketing Fazze le-a cerut bloggerilor să transmită afirmații false că rata mortalității în rândul persoanelor care primesc vaccinul Pfizer este de trei ori mai mare decât cele care primesc vaccinul AstraZeneca.

Léo Grasset, un blogger francez, a declarat că a primit e-mail-uri de la un angajat Fazze pe nume ’’Anton’’, care i-a trimis o listă cu aspecte pe care acesta trebuie să le abordeze în articolele sale.

Grasset precizează că toate informațiile primite pe e-mail erau scrise în engleză, dar cu foarte multe greșeli.

Grasset a răspuns e-mail-ului, întrebând cine sponsorizează campania. Iar răspunsul pe care l-a primit de la așa zisul ’’Aton’’ a fost: „Clientul preferă să rămână anonim”.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
11,63
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:0,51 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău