Diplomatul american Victoria Nuland, interzisă în Rusia

  • 24 Mai 2019 11:53
Diplomatul american Victoria Nuland, interzisă în Rusia

Rusia a refuzat să-i acorde viză de intrare pe teritoriul său fostului subsecretar de stat american pentru afaceri euroasiatice Victoria Nuland, au relatat joi seara agenția de presă rusă RIA Novosti și cotidianul Kommersant, citând surse din cadrul Ministerului de Externe de la Moscova, potrivit Agerpres.

Responsabili ai MAE rus au explicat că Victoria Nuland se află pe așa-numita „listă neagră” cu oficiali americani cărora le este interzis accesul pe teritoriul Federației Ruse. Este vorba de o listă alcătuită de Moscova ca răspuns la sancțiunile instituite de către Statele Unite ale Americii împotriva unor înalți responsabili ruși. Listele cu sancțiuni din partea Rusiei nu au fost niciodată publicate integral.

În 2016, din cauza faptului că figura pe această „listă neagră”, fostul ambasador american la Moscova, Michael McFaul, nu a putut să intre în Rusia.

Potrivit Kommersant, Nuland solicitase viză pentru o vizită la Moscova la o conferință internațională cu caracter închis, organizată de Consiliul rus pentru afaceri internaționale (RSMD), Societatea de politică externă din Germania (German Council on Foreign Relations, DGAP) și The Johns Hopkins University School of Advanced International Studies (SAIS). Forumul s-a desfășurat în zilele de 20 și 21 mai în capitala rusă.

„Există un proiect multilateral comun ruso-german-american cu privire la scenariul dezvoltării Europei. Victoria Nuland era membră a delegației americane. Nu am știut despre statutul ei, de aceea am inclus-o în componența delegației care urma să vină la conferință din SUA”, a explicat pentru RIA Novosti directorul general al Consiliul rus pentru afaceri internaționale, Andrei Kovtunov. 'Când am contactat MAE, ni s-a spus să nu-i comandăm în prealabil bilet la avion, întrucât nu îi va fi acordată viza de intrare și să nu ne bazăm pe participarea ei la forum', a adăugat el, indicând că a primit aceste 'recomandări' în mod neoficial, dar că s-a conformat acestora.

Senatorul rus Aleksei Pușkov a salutat joi această decizie a autorităților, susținând că Nuland a fost unul dintre autorii politicii de sancțiuni americane împotriva Rusiei, iar în luna mai a pledat în Congres pentru înăsprirea în continuare a sancțiunilor la adresa Federației Ruse, potrivit publicației Vzgliad.

Conform publicației menționate, atitudinea critică a Moscovei față de Victoria Nuland se explică prin rolul ei în modelarea politicii SUA în spațiul postsovietic. Îndeosebi, Kremlinul a denunțat rolul ei în evenimentele din toamna-iarna lui 2013 de la Kiev, când s-a deplasat în Maidan Nezaliojnosti (Piața Independenței) și a împărțit sandvișuri participanților la acțiunile de protest antiguvernamentale. Totuși, Nuland venise la Kiev într-un efort de detensionare a situației, înainte ca trupele antirevoltă să înceapă să tragă asupra manifestanților. Mișcarea de contestare a culminat în ianuarie 2014 cu venirea forțelor prooccidentale la putere în Ucraina și cu fuga președintelui prorus Viktor Ianukovici la Moscova. Kremlinul a denunțat o „lovitură de stat” în Ucraina, orchestrată de SUA și Occident, și de atunci nu și-a schimbat poziția.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de prânz București
Meteo Chișinău
10,24
Nori împrăștiați
Umiditate:57 %
Vint:5,14 m/s
Sat
7
Sun
8
Mon
10
Tue
12
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău