Diplomații ruși, chemați să dea explicații pentru moartea lui Navalnîi în mai multe țări europene

  • 20 Februarie 08:11
Diplomații ruși, chemați să dea explicații pentru moartea lui Navalnîi în mai multe țări europene

Marea Britanie, Germania, Finlanda, Suedia și Olanda i-au convocat pe ambasadorii Rusiei în țările lor, pentru explicații legate de moartea liderului opoziției ruse Alexei Navalnîi în închisoare.

„Procedurile motivate politic împotriva lui Alexei Navalnîi și a numeroșilor altor critici ai guvernului rus și condițiile inumane ale închisorii arată cât de brutal acționează sistemul de justiție rus împotriva dizidenților și mijloacele prin care președintele Putin suprimă libertatea de exprimare în Rusia”, a spus Kathrin Deschauer, purtătorul de cuvânt al ministerului german de externe, luni la o conferință de presă la Berlin, a informat Digi24.

„Condamnăm acest lucru în cei mai puternici termeni posibil și solicităm în mod expres eliberarea tuturor celor închiși în Rusia din motive politice”, a spus ea. „UE trebuie să ia măsuri împotriva opresiunii politice din Rusia”, a declarat și ministrul suedez de externe, Tobias Billström. „Acest lucru este deosebit de important, având în vedere faptul că pe 16 februarie, Alexei Navalnîi a murit în captivitate”.

Ministerul de Externe al Marii Britanii l-a convocat vineri pe ambasadorul Rusiei pentru a-și „exprima indignarea pentru moartea domnului Navalnîi”, a declarat luni Leo Docherty, Ministru de stat al Marii Britanii pentru Europa și America de Nord.

„Am spus clar că tragem la răspundere autoritățile ruse care sunt pe deplin responsabile”, a spus Docherty. Marea Britanie va „explora toate opțiunile” pentru a-i cere socoteală președintelui rus Vladimir Putin, a adăugat el.

Ministerul finlandez de externe l-a convocat luni pe ambasadorul rus „pentru a sublinia că Rusia este responsabilă și pentru a cere o investigație completă și transparentă”. Ministerul a cerut, de asemenea, eliberarea tuturor prizonierilor politici din Rusia.

Ministrul olandez de externe Hanke Bruins Slot a declarat că l-a convocat pe ambasadorul Rusiei „pentru a cere lămuriri” cu privire la moartea lui Navalnîi.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică * Știri * Muzică
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:42 %
Vint:3,6 m/s
Fri
18
Sat
14
Sun
15
Mon
18
Tue
19
Arhivă Radio Chișinău