Diplomația rusă acuză din nou presiuni care s-ar exercita asupra posturilor TV de limbă rusă din R.Moldova

  • 16 Februarie 2018 07:54
Diplomația rusă acuză din nou presiuni care s-ar exercita asupra posturilor TV de limbă rusă din R.Moldova

Ministerul rus de Externe acuză din nou presiuni care s-ar exercita asupra presei de limbă rusă în Republica Moldova, în urma amendării Codului Audiovizualului. Declarații în acest sens au fost făcute joi, în cadrul unui briefing, de purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe de la Moscova, Maria Zaharova, transmite INFOTAG.

Maria Zaharova susține că aceste amendamente au "un caracter discriminatoriu și unele posturi TV, în special Televiziunea publică din Găgăuzia, au avut deja de suferit de pe urma acestora".

"În pofida declarației deputaților Dumei de Stat privind inadmisibilitatea discriminării față de mass-media rusă în Moldova și apelului către ONU, Consiliului Europei și OSCE pentru a evalua legea adoptată în Moldova, comunitatea internațională preferă să nu facă deocamdată nimic", a declarat ea.

"Amendamentele adoptate de Parlamentul Republicii Moldova reprezintă un act de încălcare gravă a principiului internațional fundamental al libertății și exprimării opiniei, precum și independenței mass-media. Acțiunile autorităților Republicii Moldova sunt îndreptate spre legalizarea cenzurii și curățirea spațiului informațional al republicii de punctele de vedere care nu-i convin Chișinăului, ceea ce este inadmisibil în condițiile unei societăți democratice moderne", a spus Zaharova.

Amendamentele la Codul Audiovizaului, cunoscute ca Legea anti-propagandă, au fost adoptate de Parlamentul de la Chișinău pe 7 decembrie 2017 și a intrat în vigoare pe 12 februarie. Conform acestora, posturile de televiziune și de radio din Republica Moldova pot să difuzeze programe de știri, informativ-analitice, politice și militare doar SUA, UE și Canada, precum și din țările care au ratificat Convenția Europeană privind Televiziunea Transfrontalieră.

Pentru încălcarea acestor prevederi este prevăzută o amendă în valoare între 40 și 70 de mii lei. Pentru încălcarea repetată, amenda ajunge la 100 de mii de lei, iar în final - retragerea licenței de emisie.

PSRM susține că adevăratul scop al acestei legi ar fi eliminarea posturilor TV rusești de pe piața media din Republica Moldova.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
8,29
Cer senin
Umiditate:69 %
Vint:2,06 m/s
Thu
11
Fri
15
Sat
11
Sun
15
Mon
16
Arhivă Radio Chișinău