Diplomați occidentali | Evoluția reformelor democratice în R.Moldova stagnează sau chiar este în regres

  • 14 Septembrie 2018 14:32
Diplomați occidentali | Evoluția reformelor democratice în R.Moldova stagnează sau chiar este în regres

Diplomații occidentali se arată în ultimul timp tot mai îngrijorați de evoluția reformelor democratice în Republica Moldova, considerând că acestea stagnează sau chiar sunt în regres. De asemenea, rapoartele societății civile arată că Republica Moldov are mari restanțe la implementarea Acordului de asociere cu Uniunea Europeană. Corupția și sistemul judiciar sunt în topul problemelor nerezolvate.

În ultimele zile, doi dintre cei mai influenți diplomați occidentali acreditați la Chișinău au vorbit în emisiuni televizate despre stagnarea reformelor în Republica Moldova și stoparea procesului de integrare europeană. 

Procesul de integrare europeană a Republicii Moldova a încetinit în ultima perioadă, comparativ cu anul 2016 când se observa un progres în acest sens, a declarat la TVR Moldova ambasadorul Statelor Unite ale Americii la Chișinău, James D. Pettit. El a arătat că cele mai mari probleme sunt corupția și sistemul justiției, subliniind necesitatea unei voințe politice din partea guvernării pentru a realiza reformele necesare.

„Am văzut anumit progres deosebit în 2016, dar recent am văzut că acest proces a încetat un pic. Am văzut progres, dar am văzut în același timp eșecuri. Trebuie voință politică pentru a realiza toate aceste cerințe”, spune James D. Pettit.

Și ambasadorul Uniunii Europene la Chișinău, Peter Michalko a declarat aseară la Pro TV Chișinău că în ultimul timp nu sunt observate progrese în îndeplinirea angajamentelor pe care și le-a asumat Republica Moldova. Sunt mai multe sectoare în care instituțiile nu funcționează corect, iar cea mai gravă situație este în domeniul justiției, unde, din cauza lipsei de progrese, Uniunea Europeană a suspendat finanțările, a declarat diplomatul european.

„Nici nu vedem cu mare satisfacție că lucrurile nu progresează cum trebuie în mai multe domenii. Nu am văzut progrese în domeniile cheie pentru societate ca să se dezvolte și ca o societate democratică și pentru crearea unui fundament sănătos pentru economie”. 

De asemenea, un studiu prezentat zilele trecute de Institutul pentru Politici și Reforme Europene constata că Republica Moldova a realizat doar 20 la sută din acțiunile prevăzute în Planul de Acțiuni Privind Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană.

Amintim că recent Uniunea Europeană a decis să suspende și acordarea unui sprijin financiar în valoare de 100 de milioane de euro, din cauza unor derapaje antidemocratice, accentuând în special introducerea sistemului electoral mixt, criticat de instituțiile internaționale și invalidarea alegerilor din Chișinău. Autoritățile susțin, însă, că parcursul european rămâne o prioritate a actualului Guvern.

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
8,29
Cer senin
Umiditate:79 %
Vint:0,51 m/s
Sat
15
Sun
15
Mon
17
Tue
16
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău