Diplomat rus: Moscova nu-și va revizui poziția privind prezența sa militară în Transnistria  

  • 23 Mai 2017 16:00
Diplomat rus: Moscova nu-și va revizui poziția privind prezența sa militară în Transnistria
 

Rusia nu-și va revizui poziția în ceea ce privește așa-zisele forțe de menținere a păcii din Transnistria. Declarații în acest sens a făcut reprezentantul special al Moscovei în problema reglementării transnistrene, Serghei Gubarev, la Tiraspol, subliniind că „mandatul de pacificatori” al militarilor ruși dislocați în regiunea separatistă ar putea expira doar după soluționarea definitivă a conflictului dintre Chișinău și Tiraspol.

Serghei Gubarev, care se află într-o vizită de lucru în Republica Moldova, s-a întâlnit astăzi la Tiraspol cu liderul administrație separatiste, Vadim Krasnoselski.

Referind-se la decizia Curții Constituționale de la Chișinău, conform căreia trupele ruse staționează ilegal în Transnistria, el a declarat că Moscova „nu vede motive să reconsidere poziția în privința forțelor de pacificare, care se află în regiune”, până la reglementarea politică a conflictului transnistrean, deoarece și-ar fi asumat anumite angajamente în acest sens, relatează agenția oficială „Novosti PMR”.

Pe lângă asta, diplomatul rus a acuzat autoritățile de la Chișinău și Kiev ar întreprinde măsuri unilaterale împotriva Transnistriei, având în vedere intenția Republicii Moldova și Ucrainei de a institui un control comun pe segmentul transnistrean al frontierei.

În cadrul întâlnirii pe care au avut-o, Serghei Gubarev și Vadim Krasnoselski au pledat pentru convocarea cât mai urgentă a unei runde de negocieri în formatul 5+2, pentru a discuta problema posturilor de control moldo-ucrainene comune, potrivit unui comunicat al administrației liderului separatist de la Tiraspol.

Serghei Gubarev, care s-a întâlnit ieri la Chișinău cu viceprim-ministrul pentru Reintegrare, Gheorghe Bălan, a spus că ar fi primit asigurări privind disponibilitatea autorităților moldovene privind organizarea unei asemenea întruniri.

În replică, Vadim Krasnoselski a declarat că, la sfârșitul lui martie,  ar fi convenit cu președintele Igor Dodon asupra unei adresări comune către președintele în exercițiu al OSCE, însă apoi această înțelegere a fost dată uitării.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
2,65
Cer senin
Umiditate:88 %
Vint:2,68 m/s
Tue
8
Wed
9
Thu
10
Fri
11
Sat
11

Curs oficial BNM 25 Octombrie 2021

MDL RATĂ TREND
EUR 20.3353 0.0200
USD 17.4725 0.0202
RON 4.1113 0.0049
UAH 0.6648 0.0008
RUB 0.2490 0.0036
Arhivă Radio Chișinău