Diplomat ONU: Statele occidentale ar trebui să-și redeschidă ambasadele la Kabul

  • 25 Decembrie 2022 10:00
Diplomat ONU: Statele occidentale ar trebui să-și redeschidă ambasadele la Kabul

În pofida revenirii la putere, anul trecut, a mișcării talibane islamiste radicale, Germania și alte țări occidentale ar trebui să-și redeschidă ambasadele din Kabul, a declarat adjunctul reprezentantului special al ONU în Afganistan, Markus Potzel, citat duminică de dpa.

"Apelul meu este ca mai multe state occidentale să fie reprezentate aici din nou", a declarat Potzel, fost ambasador al Germaniei la Kabul între 2014 și 2016, portalului media Redaktionsnetzwerk Deutschland (RND) într-o serie de comentarii care vor fi date publicității duminică, transmite Agerpres.
Era mai ușor de evaluat situația din Afganistan atunci când exista o prezență în această țară, a apreciat Potzel, adăugând că nu trebuie uitat faptul că Germania și alte națiuni occidentale au la rândul lor interese în Afganistan.

Talibanii au revenit la putere în Afganistan în timpul retragerii haotice a forțelor NATO conduse de SUA în august 2021. În acea perioadă, țările occidentale și-au închis ambasadele din Kabul și și-au evacuat personalul.

Talibanii au dezmințit în mod repetat că vor reimpune regimul opresiv din timpul primei lor șederi la putere, între 1996 și 2001. Totuși, în ultimele luni, ei au început să reimpună stricta lor interpretare a islamului, au îngrădit drepturile omului și au reintrodus restricțiile la adresa femeilor, cum ar fi împiedicarea tinerelor să aibă acces la educație.

Până acum, nicio țară nu a recunoscut regimul de facto al talibanilor.

Însă Potzel este de părere că "deschiderea ambasadelor nu trebuie să meargă mână în mână cu recunoașterea regimului taliban". Statele occidentale - a considerat el - sunt interesate într-un Afganistan stabil care să prevină miliția statului islamic să se extindă și mai mult și, totodată, doresc să existe o politică de combatere a culturilor de droguri.

Totodată, statele occidentale sunt interesate în crearea unor perspective pentru poporul afgan pentru a preîntâmpina o repetare a crizei refugiaților precum cea prin care a trecut Europa în 2015, a menționat Potzel.

În prezent, unele țări - precum Rusia, China, Qatar și țări vecine ca Uzbekistanul, Iranul și Pakistanul - au în continuare deschise ambasade la Kabul. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
15,52
Nori împrăștiați
Umiditate:93 %
Vint:4,12 m/s
Tue
14
Wed
15
Thu
17
Fri
18
Sat
20
Arhivă Radio Chișinău