Dincolo de factorii obiectivi care determină inflația, există și proasta administrare a statului / Opinii

  • 17 Mai 2022 08:00
Dincolo de factorii obiectivi care determină inflația, există și proasta administrare a statului / Opinii

Deputații opoziției extraparlamentare spun că dincolo de factorii obiectivi care determină creșterea galopantă a prețurilor, Republica Moldova se confrunta și cu un management defectuos al treburilor statului. Potrivit reprezentanților partidelor extraparlamentare, instituțiile care ar trebui să țină în frâu inflația dau dovadă de inacțiune și incompetență. De cealaltă parte, reprezentanții guvernării spun că creșterea prețurilor este un fenomen global, iar Republica Moldova este influențată de realitățile internaționale, notează IPN.

Reprezentanții opoziției extraparlamentare spun că inflația fără precedent înregistrată în ultima perioadă în Republica Moldova este generată, inclusiv, de inacțiunile instituțiilor statului care ar trebui să protejeze drepturile consumatorilor.

„De mult timp se vorbește despre impotența celor de la Consiliul Concurenței. Avem vreun proces pornit, informații acumulate care ar servi chiar unui proces penal împotriva importatorilor de carburanți care fac ce vor? Interesele de cartel prevalează și este datoria statutului să intervină. Pentru că ajungem la 50 de lei litru de ulei”, a spus reprezentantul Platformei DA, Chiril Moțpan, în cadrul emisiunii „Ora Expertizei” de la JurnalTV.

„Una dintre problemele de bază la sat, în domeniul agriculturii, este prețul exorbitant la produsele petroliere. Nu este un secret că prețurile au crescut și în Europa, din cauza războiului. Până Europa își va reveni cu aprovizionarea din alte surse decât din Rusia, clar că prețul se va menține ridicat”, a spus reprezentantul Partidului Legii și Dreptății, Alexei Busuioc.

De cealaltă parte, reprezentanții guvernării spun că Republica Moldova este dependentă de evoluțiile de pe piața internațională, iar inflația cu care se confruntă este importată din exterior, întrucât importăm o mare parte din produse.

„Este o problemă globală și nu trebuie să ascundem acest lucru. În fiecare zi vorbesc cu oamenii din diaspora și-mi spun cum merg în fiecare zi la magazinele din Italia și prețurile au crescut de 2-3 ori. La ulei de peste 2 ori a crescut prețul și în Italia”, a spus deputatul PAS, Mihai Druță.

Fostul deputat Iurie Reniță spune că, criza economică de proporții este determinată și de incapacitatea guvernanților de a gestiona țara. Ex-parlamentarul mai acuză autoritățile de la Chișinău de concesii inacceptabile în raport cu regimul separatist de la Tiraspol.

„Dincolo de premisele obiective care au generat creșterea prețurilor, mai există și factorul managementului, cel al ineficienței administrării treburilor statului. În cadrul Guvernului a fost creat un monstru, Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale care a înghițit 70% din buget și Ministerul Economiei care este mai mult decorativ. Suntem tributari unei vechi politici păguboase, în continuare subvenționăm financiar o parte a Republicii Moldova care nu este subordonată sub niciun fel Chișinăului. Avem trocul absolut neinspirat cu uzina metalurgică și centrala de la Cuciurgan. Este un troc politic și financiar și noi acceptăm o formulă de parcă am fi doi subiecți de drept internațional”, a spus ex-deputatul Iurie Reniță.

Tags

Alte Noutati

LIVE: În zori
Meteo Chișinău
10,24
Cer senin
Umiditate:62 %
Vint:1,54 m/s
Sun
12
Mon
10
Tue
9
Wed
12
Thu
11
Arhivă Radio Chișinău