Dinamică în creștere a eliberării permiselor de conducere pentru locuitorii regiunii transnistrene

  • 22 Februarie 16:09
Dinamică în creștere a eliberării permiselor de conducere pentru locuitorii regiunii transnistrene

Peste 34 de mii de permise de conducere ale Republicii Moldova au fost emise din ianuarie 2017 și până la sfârșitul anului trecut locuitorilor din regiunea transnistreană în baza mecanismului simplificat de preschimbare disponibil. Biroul politici de reintegrare, care operează cu datele Agenției Servicii Publice, constată o dinamică în continuă creștere a obținerii permiselor de conducere naționale de către locuitorii din regiunea transnistreană, transmite IPN.

Conform cifrelor din Registrul de stat al transporturilor, în perioada 1 septembrie 2018-31 decembrie 2023, la punctele de înmatriculare a mijloacelor de transport din orașele Tiraspol și Râbnița au fost documentate cu plăci de model neutru peste 10 mii de autovehicule necomerciale din regiunea transnistreană și au fost eliberate 17,5 mii de certificate de înmatriculare. În contextul restricțiilor menținute și politizării de către Tiraspol a serviciilor de înmatriculare primară, în anul 2023 au fost înregistrate doar 376 de autovehicule, fiind o scădere de 13 ori a dinamicii de înmatriculare în comparație cu  anul 2021, precizează Biroul politici de reintegrare.

Mecanismul plăcilor auto de model neutru nu substituie înmatricularea cu plăci de model național, iar accesul în traficul rutier internațional este acceptat doar în condițiile identificării clare a statului Republica Moldova, deținerii permiselor de conducere de tip național și a altor acte emise de instituțiile naționale competente, subliniază Biroul politici de reintegrare.

Urmare a introducerii în anul 2023 a obligativității deținerii poliței de asigurare obligatorie de răspundere civilă auto pe suport de hârtie sau în format electronic, în anul precedent au fost întocmite 4 725 de contracte. Totuși este aproape de trei ori mai puțin în comparație cu anul 2018, când au fost deschise punctele de înmatriculare a mijloacelor de transport din orașele Tiraspol și Râbnița.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
9,24
Cer senin
Umiditate:87 %
Vint:0 m/s
Fri
18
Sat
14
Sun
15
Mon
17
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău