Din exil la Moscova, Ianukovici îi dă lecții lui Poroșenko: Ucrainenii merită o viață mai bună

  • 06 Februarie 2019 17:55
Din exil la Moscova, Ianukovici îi dă lecții lui Poroșenko: Ucrainenii merită o viață mai bună

Fostul șef al statului ucrainean, Viktor Ianukovici, l-a criticat miercuri din Rusia, unde trăiește în exil, pe succesorul său prooccidental Petro Poroșenko, care se confruntă cu un conflict armat în estul separatist și o situație economică extrem de dificilă, acuzându-l că dorește să falsifice alegerile prezidențiale din 31 martie la care candidează pentru al doilea mandat, transmite Agerpres, potrivit France Presse.

'Trebuie ca toți acești politicieni mincinoși să înțeleagă puterea poporului, când acesta își face auzită vocea. Și aceasta trebuie să fie o adevărată condamnare a autorităților actuale' de la Kiev, a declarat Viktor Ianukovici într-o conferință de presă susținută la Moscova, adăugând că 'oamenii merită o viață mai bună'.

'Puterea va utiliza toate resursele aflate la dispoziția sa pentru a permite falsificarea acestor alegeri, altfel președintele Poroșenko nu le va putea câștiga', a spus el. 'Nu cred că are nici cea mai mică șansă de a câștiga alegerile, deși este foarte abil', a apreciat Ianukovici, adăugând că o victorie a actualului președinte ucrainean ar avea 'consecințe imprevizibile', dar a refuzat să spună cine ar fi candidatul potrivit, el neparticipând la acest scrutin.

Alegerile prezidențiale, al căror prim tur va avea loc la 31 martie, se anunță dure pentru Petro Poroșenko, cu un număr record de candidați în campanie și actorul de comedie Volodomir Zelenski dat favorit în ultimele trei sondaje. Președintele Petro Poroșenko se află printre primii trei favoriți, dar nu este creditat decât cu 15%-16% din intențiile de vot, însă situația s-ar putea schimba, conform unor observatori ucraineni.

'Am mari speranțe că vor apărea chipuri noi în politica (ucraineană) și aceasta se va testa la prezidențiale și apoi la (alegerile) legislative' din noiembrie, a mai spus Viktor Ianukovici, apreciind că Ucraina are 'nevoie de schimbări'.

Viktor Ianukovici, al cărui regim a fost considerat unul dintre cele mai corupte din Ucraina, a fugit în Rusia în urma mișcării de contestare prooccidentală fără precedent care a dus la destituirea sa. El a fost condamnat la sfârșitul lunii ianuarie la 13 ani de închisoare pentru 'înaltă trădare' în Ucraina, unde procesul s-a derulat în absența sa.

Fostul președinte a calificat miercuri verdictul drept 'ilegal' și a afirmat că acesta a fost 'dictat' de succesorul său, Petro Poroșenko.

Referindu-se la agitata perioadă a mișcării de contestare, Ianukovici a declarat că liderii europeni l-au 'înșelat' și 'trădat' în februarie 2014, când au semnat - ca garanți - acordul său cu opoziția privind reglementarea crizei.

'M-au înșelat, m-au trădat sau cum spun unii politicieni ucrainenii "m-au făcut ca pe un fraier"', susține fostul lider ucrainean, citat de TASS.

La 21 februarie 2014, Ianukovici și liderii opoziției ucrainene au semnat un acord privind soluționarea crizei din Ucraina, dar a doua zi Rada Supremă (parlamentul ucrainean) s-a reunit în plen și l-a destituit pe șeful statului, a cărui plecare o cerea strada, la putere venind forțele prooccidentale. Ianukovici a fugit în Rusia, iar Moscova, care nu voia să lase Ucraine să iasă de pe orbita sa, a catalogat schimbarea de putere de la Kiev drept o 'lovitură de stat' cu sprijin occidental.

Sosirea forțelor prooccidentale la putere în Ucraina a fost urmată de anexarea în martie 2014 a peninsulei Crimeea de către Rusia și de declanșarea conflictului cu separatiști proruși în regiunile de est ale Ucrainei, soldat cu peste 13.000 de morți până în prezent. 

Sursa: Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică*Știri*Muzică
Meteo Chișinău
15,24
Cer senin
Umiditate:63 %
Vint:3,09 m/s
Sat
14
Sun
15
Mon
17
Tue
17
Wed
17
Arhivă Radio Chișinău