Din cauza verilor fierbinți, în grădinile din Marea Britanie se cultivă fără probleme smochini, avocado și citrice

  • 28 August 2022 19:17
Din cauza verilor fierbinți, în grădinile din Marea Britanie se cultivă fără probleme smochini, avocado și citrice

Vremea caldă și uscată care a adus temperaturi istorice în această vară a făcut ca în Marea Britanie să crească mai multe plante exotice, inclusiv smochini și avocado, au declarat mai mulți grădinari pentru BBC.

Unele soiuri considerate anterior ca plante de apartament cresc acum fără probleme și afară, în timp ce soiurile tradiționale britanice de grădină rezistă cu greu schimbărilor climatice. Oamenii de știință avertizează că lipsa apei în viitor ar putea amenința plantele, transmite digi24.ro.

Societatea Regală de Horticultură (RHS) prezice ca iernile mai umede și verile mai calde, mai uscate, cu o variabilitate mai mare a precipitațiilor, vor crea condiții favorabile creșterii unor plante exotice. Temperaturile în Marea Britanie cresc mai repede față de ritmul mediu la nivel global, potrivit Met Office. Grădinile din nordul Angliei simt cel mai puternic acest efect, așa cum este Royal Horticulture Society, îngrijită de 17 ani de Russell Watkins.

El spune că atunci când a început să lucreze acolo, a cultivat plante standard pentru Marea Britanie, adică arbuști rezistenți și plante perene. „Cu toții am depășit limitele a ceea ce putem cultiva”, a spus el.

Bananele, diverse dalii și unele specii de ghimbir rezistă tot mai bine iernilor, și „se dezvoltă în perioadele lungi de vreme însorită așa cum au fost anul acesta”. În sudul țării, Chris Bower cultivă plante subtropicale din pasiune. A reușit să cultive cu succes pepeni verzi și smochini. Anul acesta este mândru de recolta sa de curmale chinezești și de diverse tipuri de citrice. Așa a ajuns să încerce să cultive plante care au nevoie de puțină apă. În orașe, efectul insulei de căldură stimulează creșterea fructelor exotice. James Wong a descoperit că în Londra poate crește avocado. 

El crede că unele plante provin din semințe aruncate care au încolțit ulterior. Mai multe comunități din diaspora cultivă de zeci de ani în Marea Britanie cartofi dulci, dovlecei exotici și roșii și spun că aceste plante se dezvoltă mai bine acum pe fondul verilor calde.

Experții avertizează însă că o continuare a verilor calde și uscate, precum cea observată în acest an, va avea un impact negativ asupra culturilor, deoarece toate plantele au nevoie de apă pentru a crește și a se păstra.


Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică * Știri * Muzică
Meteo Chișinău
17,24
Cer senin
Umiditate:77 %
Vint:2,57 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
15
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău