Din cauza epuizării stocurilor, Rusia a început să folosească rachete de croazieră vechi de la care a eliminat focoasele nucleare, afirmă Marea Britanie

  • 26 Noiembrie 2022 18:04
Din cauza epuizării stocurilor, Rusia a început să folosească rachete de croazieră vechi de la care a eliminat focoasele nucleare, afirmă Marea Britanie

Stocul de rachete cu rază lungă de acțiune al Rusiei este atât de epuizat încât armata rusă a început să folosească împotriva Ucrainei rachete de croazieră vechi, concepute pentru a lansa lovituri nucleare. Potrivit Ministerului britanic al Apărării, încărcăturile nucleare sunt mai întâi îndepărtate de pe ele, iar rachetele sunt lansate fără niciun focos, scrie BBC.

„Fotografiile publicate în surse deschise arată epava unei rachete AS-15 Kent lansate din aer [așa cum sunt numite rachetele Kh-55 în clasificarea NATO], care aparent a fost doborâtă”, se arată în cel mai recent raport al ministerului britanic, scrie G4Media.

După cum amintesc serviciile secrete britanice, aceste rachete au fost create în anii 1980 doar ca mijloc de transport al armelor nucleare. În același timp, focosul de la racheta care a fost folosită în timpul atacului asupra Ucrainei a fost îndepărtat și, probabil, înlocuit cu balast.

„În timp ce o astfel de armă inertă poate provoca unele pagube datorită energiei cinetice pe care o posedă racheta și a combustibilului nefolosit, este puțin probabil ca aceasta să poată atinge în mod fiabil ținta dorită”, a declarat Ministerul britanic al Apărării.

Potrivit serviciilor secrete britanice, Rusia „speră aproape cu siguranță că astfel de rachete vor servi drept momeală și pot deturna atenția sistemelor de apărare aeriană”.

Informația că o rachetă rusă X-55 cu balast în loc de încărcătură nucleară a fost doborâtă deasupra Kievului a fost raportată în 17 noiembrie de publicația ucraineană specializată Defense Express.

 
Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri * Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
7,24
Cer senin
Umiditate:70 %
Vint:1,54 m/s
Sun
12
Mon
10
Tue
9
Wed
12
Thu
11
Arhivă Radio Chișinău