Din cauza COVID-19, mulți salariați și-au pierdut locul de muncă. Cei mai mulți șomeri în R.Moldova au 30-49 de ani

  • 02 Iulie 2020 17:01
Din cauza COVID-19, mulți salariați și-au pierdut locul de muncă. Cei mai mulți șomeri în R.Moldova au 30-49 de ani

Din cauza instituirii restricțiilor în contextul COVID-19, mulți dintre salariați și-au pierdut locul de muncă, confirmă Elena Coban, specialist principal la Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM). Contactată de către IPN, Elena Coban a precizat că, în luna martie, când a fost instituită starea de urgență, la agenție erau înregistrate cu statut de șomer 1511 persoane. Numărul șomerilor a cunoscut o creștere semnificativă în luna aprilie, când s-a ajuns la 9127 de persoane. În luna mai au fost înregistrați 6182 persoane cu statut de șomer. Pe parcursul semestrului I, prin intermediul subdiviziunilor teritoriale pentru ocuparea forței de muncă au fost înregistrați cu statut de șomer 28,1 mii de persoane.

Cei mai mulți șomeri înregistrați sunt persoane cu vârsta de 30-49 de ani (14,8 mii de șomeri sau 28% din totalul șomerilor înregistrați). Urmează categoria de vârstă de 50-65 de ani (8,2 mii de șomeri). 17,6 mii șomeri sau 63% nu dețineau o calificare profesională, având un nivel de instruire primar/gimnazial/liceal. Din această categorie 64% au constituit femeile.


Elena Coban a precizat că dreptul la ajutorul de șomaj se stabilește de către subdiviziunile teritoriale, iar cuantumul este stabilit de Casa Națională de Asigurări Sociale. Acest ajutor nu poate depăși cuantumul salariului mediu lunar pe economie pentru anul precedent la data stabilirii dreptului la ajutor de șomaj.

Pentru perioada de urgență, persoanele înregistrate cu statut de șomer la una dintre subdiviziunile teritoriale pentru ocuparea forței de muncă, inclusiv cele revenite de peste hotare, beneficiază lunar de ajutor de șomaj în mărime de 2775 de lei, doar de la data solicitării și transmiterii cererii. La data de 2 iunie, pentru perioada 7-15 mai, subdiviziunile teritoriale pentru ocuparea forței de muncă au emis 14698 de decizii de stabilire a dreptului la ajutor de șomaj, care au fost transmise către Casa Națională pentru Asigurări Sociale pentru efectuarea calculului și plății ajutorului de șomaj.

Întrebată despre cele mai solicitate profesii din Republica Moldova la momentul actual, Elena Coban, specialist principal la Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă, a numit profesiile de cusător (industria ușoară/confecțiilor); conducător auto (șofer), asistent medical, medic de specialitate, vânzător produse alimentare și nealimentare, inspector de poliție, contabil, manager.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri România-Actualități
Meteo Chișinău
21,63
Cer senin
Umiditate:53 %
Vint:7,72 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău