Din acest an Republica Moldova va procura energie electrică din cel puțin două surse

  • 04 Februarie 2022 13:36
Din acest an Republica Moldova va procura energie electrică din cel puțin două surse

Din acest an Republica Moldova va procura energie electrică din cel puțin două surse, potrivit unui proiect de lege votat de deputați în lectură finală. Autoritățile spun că astfel va fi asigurată mai multă securitate energetică, or, criza din toamna trecută a demonstrat existența unor riscuri. Unii experți consideră însă că Republica Moldova putea să se aprovizioneze din mai multe surse și până acum, astfel încât efectul legii va fi mic. transmite Radio Chișinău.

Republica Moldova va procura energie electrică din cel puțin două surse, aceste norme urmând să fie aplicate chiar peste câteva luni, având în vedere că până la 1 aprilie urmează să fie semnat un nou contract de livrare a energiei electrice. Ministerul Infrastructurii, care a elaborat inițiativa menționează că noile reglementări vin să asigure mai multă securitate energetică, în condițiile în care în toamna anului trecut, când Rusia a micșorat cantitățile de gaz livrate Republicii Moldova, am fost nevoiți să împrumutăm curent electric din Ucraina, deoarece Centrala de la Cuciurgan nu producea suficient de mult..

Potrivit noilor reglementări, prețul minim nu mai este practic singura condiție pentru semnarea contractului de livrare a energiei electrice.

Sunt prevederi care vin să îmbunătățească reglementarea pieței, să sporească gradul de securitate energetică și, în același timp, să reducă dependența de centrala de la Cuciurgan din stânga Nistrului, a comentat pentru Radio Chișinău expertul în energetică Ion Muntean. El amintește că procurând energie electrică de la această centrală, Republica MOldova finanțează de facto regimul separatist și crește datoria regiunii față de Gazprom.

Aceste reglementări vin să garanteze că nu depindem în totalitate de energie electrică dintr-o singură sursă. Lucrul acesta este necesar și pentru soluționarea problemei legate de acumularea datoriei malului stâng la gazele naturale, consumate în special de Centrala de la Cuciurgan pentru producerea energiei electrice. Procurând această energie, finanțăm indirect regimul separatist de la Tiraspol.


În același timp, expertul Sergiu Ungureanu menționează că și în prezent putem procura energie din mai multe surse, ceea ce se și întâmpla acum câțiva ani, astfel încât noile reglementări nu vor produce schimbări prea mari, inclusiv pentru că tehnic, nu putem importa energie electrică din Vest.

Este o lege care nu-și va avea efectul scontat, deoarece și până acum puteam cumpăra energie electrică din mai multe surse. În prezent nu avem posibilitatea tehnică să procurăm energie electrică în cantități mari din vest, deoarece sistemele noastre, la moment, sunt incompatibile. De aceea, furnizorii vor fi din partea de Est - sau regiunea transnistreană, sau Ucraina.

Actualul contract de livrare a energiei electrică expiră la 1 aprilie. Până atunci urmează să fie semnat un alt contract. Experții anticipează că prețul de import va crește, având în vederea scumpirea de câteva ori a gazului și a altor resurse energetice.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chișinău
0,52
Cer senin
Umiditate:83 %
Vint:5,14 m/s
Mon
1
Tue
0
Wed
1
Thu
3
Fri
5
Arhivă Radio Chișinău