Din 1 iunie, moldovenii cu certificat de vaccinare pot călători în Ungaria, fără carantină

  • 31 Mai 2021 10:59
Din 1 iunie, moldovenii cu certificat de vaccinare pot călători în Ungaria, fără carantină

Începând cu data de iunie, cetățenii Republicii Moldova, posesori ai unui certificat național de vaccinare, pot călători în Ungaria fără să stea în carantină. Ungaria este prima țară cu care Republica Moldova a convenit recunoașterea reciprocă a certificatelor naționale de vaccinare, urmare a eforturilor depuse de cele două diplomații, inclusiv prin intermediul ambasadelor celor două țări de la Budapesta și Chișinău, transmite IPN.

Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene precizează că măsurile eficiente întreprinse de autoritățile celor două state vor permite deplasarea fără restricții în sau prin Ungaria și Republica Moldova a cetățenilor moldoveni și unguri vaccinați. Astfel, cele două state vor garanta cetățenilor titulari ai certificatelor oficiale de imunizare intrarea sau tranzitarea fără restricții a teritoriului Republicii Moldova și al Ungariei. Totodată, conform înțelegerilor convenite, copiii sub vârsta de 18 ani, care vor însoți deținătorii de certificate de imunizare, se vor bucura de aceleași drepturi de intrare sau tranzitare a teritoriului.

În context, șeful diplomației moldovene, Aureliu Ciocoi, a adresat omologului său maghiar, Péter Szijjártó, un mesaj de apreciere pentru disponibilitatea Ministerului Afacerilor Externe și Comerțului al Ungariei de a da curs în timp restrâns solicitării Republicii Moldova. Potrivit lui, acest fapt va permite soluționarea problemei stringente în ceea ce privește facilitarea deplasării cetățenilor moldoveni vaccinați fără obligația izolării sau testării.

MAEIE mai precizează că recunoașterea certificatelor de vaccinare în vederea facilitării circulației cetățenilor Republicii Moldova constituie o prioritate pe agenda instituției, fiind întreprinse în cooperare cu instituțiile naționale competente, acțiuni de negociere cu partenerii străini.

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
22,18
Cer senin
Umiditate:83 %
Vint:1,03 m/s
Tue
28
Wed
29
Thu
22
Fri
25
Sat
23
Arhivă Radio Chișinău