Din 1 aprilie părinții pot depune actele pentru înscrierea copiilor în clasa I

  • 28 Martie 2017 15:11
Din 1 aprilie părinții pot depune actele pentru înscrierea copiilor în clasa I

Ministerul Educației informează părinții că în perioada 1 aprilie - 23 iunie se va desfășura prima etapă de înscriere a copiilor în clasa I pentru anul de studii 2017-2018. Actele urmează a fi depuse în instituțiile de învățământ din districtul școlar sau în alte districte, în limita locurilor disponibile.

Conform Metodologiei de înscriere a copiilor în clasa l, toți copiii din districtul școlar corespunzător, care au împlinit vârsta de 7 ani până la începutul anului școlar, se înscriu obligatoriu, fără probe de concurs, în clasa I. Copiii care nu au împlinit vârsta de 7 ani până la începutul anului școlar pot fi înscriși în clasa I, dacă instituția dispune de locuri.  În clasele cu profil de arte și sport, înscrierea în clasa I poate avea loc în baza unor probe de aptitudini specifice profilului.

Pentru a-și înscrie copiii la școală părinții/ reprezentanții  legali vor depune la instituția de învățământ o cerere, la care vor anexa fotocopii ale certificatului de naștere al copilului,buletinului de identitate al părintelui/ reprezentantului legal care confirmă apartenența la districtul instituției (domiciliul/reședința). De asemenea, vor fi prezentate fișa medicalăperfectată până la data înscrierii în clasa I (Trimitere - extras, formular nr. 0,27/e),  2 fotografii ale copilului (3x4cm), precum și raportul despre dezvoltarea fizică, socio-emoțională, cognitivă, a limbajului și comunicării, dezvoltării capacităților și aptitudinilor de învățare la finele grupei pregătitoare sau decizia comisiei raionale/municipale de școlarizare cu referire la maturitatea școlară. Pentru copiii care au frecventat grupa pregătitoare raportul despre dezvoltarea fizică, socio-emoțională, cognitivă va fi prezentat până la începutul anului de studii.

Conform orarului aprobat de Ministerul Educației, în perioada 1 aprilie - 19 iunie va avea loc depunerea și completarea actelor de înscriere a copiilor în clasa I în instituția de învățământ din districtul școlar.

În perioada 10  - 25 mai for fi organizate  probele de aptitudini specifice profilului pentru copiii din districtul școlar respectiv (în instituțiile cu clase de profil aprobate de organul local de specialitate în domeniul învățământului și coordonate cu Ministerul Educației) și vor fi anunțate rezultatele probelor.

Pentru copii din alte districte școlare probele vor fi organizate în perioada 25 mai - 2 iunie.

Pe locurile rămase libere în clasele cu profil, în perioada 5-9 iunie se vor organiza probe pentru copiii din alte districte școlare.

În perioada 20 - 21 iunie se va face confirmarea (validarea) înscrierii a copiilor în instituția de învățământ din districtul școlar, iar pe data de 23 iunie, în instituțiile de învățământ și pe site-ul organului de specialitate în domeniul învățământului va fi afișat numărul de locuri rămase libere după înscrierea copiilor din districtul școlar respectiv.

A doua etapă de înscriere (pentru copii care nu au reușit să fie școlarizați în prima etapă) va avea loc în perioada 1-24 august. Pe data de 25 august va fi validată și afișată lista finală a copiilor înscriși în clasa I.

Menționăm că în perioada 23-30 martie 2017 fiecare instituție de învățământ organizează Ziua ușilor deschise.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
8,29
Cer senin
Umiditate:80 %
Vint:3,6 m/s
Sat
15
Sun
15
Mon
17
Tue
16
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău