Dimensiunea misiunii Rusiei la NATO va fi redusă din cauza suspiciunilor de SPIONAJ

  • 10 Aprilie 2015 15:15
Dimensiunea misiunii Rusiei la NATO va fi redusă din cauza suspiciunilor de SPIONAJ

Misiunea Rusiei la sediul NATO din Bruxelles, care număra până acum mai mult de 50 de persoane, va fi redusă la 30, informează Agerpres.

Decizia vine în contextul în care Organizația Tratatului Atlanticului de Nord și-a suspendat de un an cooperarea cu Rusia în urma rolului Moscovei în criza din Ucraina, relatează New York Times.

Delegația rusă la sediul Alianței Nord-Atlantice din Bruxelles are în prezent o componență mai numeroasă decât delegațiile din alte țări membre NATO, relevă publicația americană. Până acum, misiunea Rusiei la NATO părea în mod curios neafectată de această deteriorare a relațiilor dintre cele două părți.

Situația s-a schimbat după o evaluare confidențială făcută de Comitetul civil pentru informații al Alianței care a ajuns la concluzia că agenți ai serviciilor secrete de la Moscova fac parte din delegația rusă la NATO.

Motivul oficial invocat pentru reducerea misiunii ruse vizează 'eforturi administrative de limitare a delegațiilor țărilor partenere în legătură cu transferul la noul sediu' al Alianței Nord-Atlantice.

Informația că din componența misiunii ruse ar face parte agenții ai serviciilor secrete de la Moscova nu a șocat pe nimeni, au declarat oficiali occidentali pentru ziarul menționat, care au estimat că este puțin probabil ca reducerea dimensiunii delegației ruse la sediul NATO din Bruxelles să elimine complet riscul de spionaj din partea Rusiei.

Dar, în acest mod, spun ei, problema este mai ușor de gestionat. În plus, acum când cooperarea dintre Rusia și NATO este suspendată, delegația rusă are mai multe persoane decât ar avea, probabil, nevoie.

Informată încă de săptămână trecută asupra acestei decizii, misiunea Rusiei la NATO nu s-a grăbit să facă vreun comentariu. Un purtător de cuvânt al misiunii a spus că o poziție oficială în acest sens va fi exprimat de șeful misiunii Rusiei la sediul Alianței Nord-Atlantice din Bruxelles, Aleksandr Grușko.

Dar nu numai Rusia, ci și alte țări partenere au fost informate în legătură cu decizia reducerii componenței delegațiilor la sediul NATO din Bruxelles. Alianța a decis să reducă la 30 numărul diplomaților acreditați, justificând această decizie prin necesitatea de a controla raporturile sale cu cele 41 de state partenere . 'Este o măsură practică care se referă la toți partenerii NATO de la sediul Alianței, inclusiv Rusia', a subliniat adjunctul purtătorului de cuvânt al Alianței Nord-Atlantice, Carmen Romero.

Țările partenere NATO, cărora Alianța le-a pus în vedere reducerea misiunii lor de la sediul Organizației din Bruxelles la 30 de persoane, ar trebui s-o facă până la sfârșitul anului 2015, a declarat vineri pentru Ria Novosti, un responsabil NATO, sub rezerva anonimatului. 'Au termen de nouă luni', a spus oficialul citat.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de noapte București
Meteo Chișinău
13,85
Cer senin
Umiditate:91 %
Vint:3,09 m/s
Thu
17
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău