Dilema lui Putin: unde să își concentreze viitoarea ofensivă în Ucraina. ISW: „Comandamentul rus are de făcut o alegere”

  • 30 Aprilie 20:26
Dilema lui Putin: unde să își concentreze viitoarea ofensivă în Ucraina. ISW: „Comandamentul rus are de făcut o alegere”

Trupele ruse au mai multe opțiuni tactice pentru viitoarele ofensive în apropiere de Avdiivka, dar rămâne neclar unde își vor concentra eforturile în viitorul apropiat, se arată în cea mai recentă analiză a think-tankului american Institutul pentru Studiul Războiului, notează Digi24.

Analiștii ISW, citați de sursă, spun că stabilizarea pozițiilor rusești la nord-vest de Avdiivka oferă comandamentului rus o alegere: fie să continue să împingă spre vest către obiectivul său operațional declarat la Pokrovsk; sau să forțeze spre nord pentru a efectua posibile operațiuni ofensive suplimentare în jurul localității Ceasov Iar.

„Forțele ruse și-au asigurat câștiguri tactice marginale suplimentare la nord-vest și sud-vest de Avdiivka începând cu 29 aprilie, dar nu au făcut progrese semnificative în direcția Avdiivka în ultimele 24 de ore. Forțele ruse au posibilitatea de a alege dintre mai multe direcții tactice pentru viitoarele acțiuni ofensive lângă Avdiivka, dar rămâne neclar unde își vor concentra eforturile în viitorul apropiat”, se arată în analiza ISW.

Luni, ministerul rus al Apărării a transmis într-un comunicat că a „eliberat” o localitate aflată la nord-vest de Avdiivka, oraș-fortăreață din provincia Donețk. După ce a pierdut acest oraș simbolic, armata ucraineană s-a văzut nevoită să rămână în defensivă, fiind în criză de efective și muniții.

Kievul se teme acum de o intensificare a acțiunilor ofensive rusești în săptămânile următoare. Armata rusă a mai revendicat și duminică ocuparea unui sat tot în sectorul de front din zona Avdiivka, satul Novobahmutivka, situat aproape de satul Oceretîne, aflat pe o un teren înalt și pe care-l controlează în mare parte, ceea ce stârnit critici la adresa armatei ucrainene printre bloggerii militari ucraineni. Astfel, canalul de Telegram „DeepState”, apropiat armatei ucrainene și urmărit de peste 700.000 de persoane, a acuzat comandamentul Brigăzii 115 motorizate pentru „prăbușirea defensivei în întreaga regiune, provocând pierderi considerabile”.

Trupele ruse continuă să înainteze și către orașul Ceasov Iar, a cărui eventuală cucerire le-ar permite să amenințe redutele ucrainene Sloviansk și Kramatorsk, orașe cheie pentru controlul întregii provincii Donețk. Comandantul-șef al armatei ucrainene, generalul Oleksandr Sîrski, a recunoscut duminică faptul că situația pe front „s-a deteriorat” și că trupele ruse, mai numeroase și mai bine echipate, au obținut „succese tactice” în mai multe zone. Potrivit generalului Sîrski, armata rusă „și-a concentrat eforturile în mai multe sectoare, creând astfel un avantaj semnificativ în termeni de forțe și mijloace”, pentru a „încerca să preia inițiativa strategică și să străpungă linia frontului”.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică*Știri*Muzică
Meteo Chișinău
30,24
Cer senin
Umiditate:48 %
Vint:1,03 m/s
Sat
31
Sun
31
Mon
32
Tue
33
Wed
31
Arhivă Radio Chișinău