Dificultăți întâlnite de elevii care vor să fie eliberați de la BAC

  • 20 Mai 2016 17:49
Dificultăți întâlnite de elevii care vor să fie eliberați de la BAC

Candidații la Bacalaureat care dețin certificate internaționale de cunoaștere a limbilor străine pot fi eliberați de la examenul respectiv, dacă dovedesc cu acte acest lucru.

Până anul acesta documentele trebuiau prezentate la administrația liceelor, care le expediau ulterior la Agenția Națională pentru Curriculum și Evaluare. Anul acesta regulamentul a fost modificat, astfel încât actele trebui expediate de două ori: din partea liceelor și din parte agențiilor internaționale care emit certificatele de cunoaștere a limbilor străine.

Mai mulți elevi care au susținut examenul de TOELF, care le certifică nivelul de cunoaștere a limbii engleze, se confruntă, în consecință, cu o problemă de ordin tehnic, care nu le-ar permite să beneficieze de dreptul de a fi eliberați de la examen, cu nota 10 în mod automat. Deși au trimis solicitări la instituția responsabilă de acest examen (Educational Testing Service), ca să expedieze actele lor pe adresa  Agenției de Evaluare de la Chișinău, acestea nu au ajuns. Pentru fiecare cerere, elevii plătesc câte 19 de dolari, aproximativ 400 de lei, iar unii dintre ei au achitat deja de două ori taxa, fără niciun rezultat. Deși le-au explicat celor de la Agenția de Evaluare care este situația, argumentele lor au fost ignorate, a menționat Mariana, una dintre elevele cu care am discutat.

„Problema e în faptul că nu a ajuns la Agenție și am comandat de două ori, și nu a venit. Cu această problemă se confruntă mai mulți elevi și de aceea e probabil că noi nu vom fi eliberați la BAC. Și ei sunt vagi în răspunsuri, nu ne pot spune nimic, ei nu știu și să sunăm de mai  multe ori, să verificăm dacă a venit.”

Cristina este o altă elevă de la un liceu din capitală care se confruntă cu aceeași problemă.

„Problema este că TOELF nu are un serviciu de poștă cu trackig, nu poți să vezi unde e scrisoarea, când vine și, de obicei, în Moldova ajunge foarte greu. Eu am chitanțele, două chitanțe a câte 19 dolari, am email-uri și ei îmi spuneau că o să vină, o să ajungă cândva. În rest, eu nu am primit nicio rezolvare, nici cu ministerul, nici cu Agenția de Evaluare.”

Solicitat de Radio Chișinău, șeful Agenției Naționale pentru Curriculum și Evaluare, Anatol Topală, a declarat că nu ar exista nicio problemă cu elevii care au luat testul TOELF. Totodată, el a menționat că toate actele depuse de elevi pentru a fi eliberați de la examenul de limbă engleză vor fi verificate, inclusiv prin solicitarea informației la telefon, de la agenția care certifică acest examen.

„Nu trebuie să vă faceți griji, pentru că eu v-am asigurat că totul este bine și pentru toți candidații se vor verifica rezultatele. Este clar? Anul trecut doar nu a fost prevederea aceasta în metodologie și ne-am descurcat. Înseamnă că ne descurcăm și anul acesta”, a declarat Anatol Topală.

Anatol Topală a mai explicat că această prevedere nouă, de a solicita certificatele de susținere a testului TOELF direct de la agenția internațională, este o cerință a acestei organizații. El a mai declarat că toate certificatele care au fost expediate Agenției de Evaluare au fost verificate și sunt autentice.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal București
Meteo Chișinău
21,07
Nori împrăștiați
Umiditate:63 %
Vint:4,63 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău