Diaspora vorbește de Ziua Independenței | Noi am lăsat podurile întregi, dar guvernanții le ard în fiecare zi

  • 27 August 2018 12:10
Diaspora vorbește de Ziua Independenței | Noi am lăsat podurile întregi, dar guvernanții le ard în fiecare zi

La 27 de ani de la independență, Republica Moldova a rămas fără sute de mii de cetățeni. Aceștia muncesc sau s-au mutat definitiv în străinătate. Recentele date prezentate de Biroul Național de Statistică arăta că fiecare al patrulea tânăr este plecat peste hotare la lucru sau în căutare de lucru.

Mulți dintre ei, împrăștiați prin diferite colțuri ale Europei, spun că au ales drumul pribegiei pentru că nu au reușit să-și găsească un loc de muncă acasă. Salariile prea mici, care nu le permiteau un trai decent, au fost un alt motiv pentru care  cetățenii Republicii Moldova au fost nevoiți să emigreze. Acum 18 ani, Viorica Croitoru a decis să plece peste hotare împreună cu soțul său.

 „Îmi amintesc foarte bine când am plecat. A fost un drum greu. Eram la școala pedagogică și îmi era greu să circul Strășeni-Orhei – mama nu avea bani să-mi dea să vin în fiecare săptămână acasă și stăteam luni acolo. Acesta a fost un imbold să plecăm. Sărăcia(...) Mi-e dor de tot ce este acasă: de lanurile de floarea soarelui și grâu, de ciocârlii...De tot mi-e dor.

Reporter: Cum vi se par lucrurile în Republica Moldova?

„Eu privesc totul pozitiv și obiectiv. Lucrurile s-au mai schimbat. Chiar și infrastructura s-a mai schimbat. Și oamenii s-au schimbat. Cred că mergem spre un drum mai luminos. 

Reporter: V-ați gândit să vă întoarceți în Republica Moldova?

„Da, da. Noi avem casă aici. Am o fetiță de zece ani, care îmi spune mereu: Mamă, eu o să mă căsătoresc cu un moldovean și voi trăi în Republica Moldova. Noi venim de vreo 3-4 ori pe ani acasă, fiecare vacanță încercăm să o petrecem aici.

Deși sunt plecați de ani buni din Republica Moldova, cetățenii continuă să promoveze tradițiile de acasă în lume. Este și cazul Rodicăi Gherasim, care a înființat în Portugalia Asociația „Miorița”.

„Am plecat din țară acum 18 ani, în speranța că voi reveni într-un timp scurt, dar nu a fost să fie. Era perioada când în țară era o criză economică, oamenii nu-și primeau salariile. Dar îmi place mereu să zic: „Noi am plecat din țară, dar țara nu a plecat din noi și nu va pleca niciodată. Astfel că încercăm în cadrul centrului educațional al asociației „Miorița”să transmitem copiilor bogățiile noastre spirituale imateriale.

Reporter: Cum a venit ideea înființării unei asemenea asociații?

„Am adunat copiii conaționalilor noștri, copii care s-au născut în afara granițelor țării. În primul rând încercăm să păstrăm limba maternă. E important ca ei fiind asimilați de spațiul lingvistic al țării gazdă să nu-și uite rădăcinile și să poată vorbi cu bunicii în limba română. Noi facem teatru poetic și cursuri de dansuri tradiționale moldovenești, cântece semnate de autorii noștri moldoveni. Ei știu despre Ștefan cel Mare, Decebal, cunosc și istoria Basarabiei,cunosc autorii contemporani”.

Unii reprezentanți ai diasporei spun, însă, că situația în Republica Moldova este una critică și că nu pot să se întoarcă acasă pentru că nu au unde să lucreze. 

Situația din țară e chiar critică. Noi am colaborat și ne-am adus un aport foarte mare pentru țară, din păcate guvernanții noștri nu ne susțin deloc”, spune Igor Cereteu, plecat în Spania de 16 ani.

Reporter: V-ați gândit să vă întoarceți acasă?

„Sufletul e aici mereu, dar nu avem la ce ne întoarce. Suntem mai utili în afară decât aici: ne susținem părinții, rudele care au probleme de sănătate pentru că este imposibil să trăiești aici cu o mie de lei. Eu mi-aș dori să mă întorc chiar mâine acasă: dar la ce? Noi am lăsat podurile întregi, dar guvernanții le ard în fiecare zi.

Potrivit datelor oficiale, peste 800 de mii de cetățeni moldoveni s-ar afla peste hotare.

 

 

 

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
13,29
Cer senin
Umiditate:77 %
Vint:3,6 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău