Diaspora dorește ca situația să se îmbunătățească pentru cei de acasă, Maia Sandu

  • 30 Noiembrie 2020 18:08
Diaspora dorește ca situația să se îmbunătățească pentru cei de acasă, Maia Sandu

Primul lucru pe care și-l dorește diaspora este ca situația să se îmbunătățească pentru cei de acasă. O spune președintele ales, Maia Sandu, întrebată ce va face pentru cetățenii moldoveni de peste hotare, care au votat în număr mare la alegerile prezidențiale. „Cea mai mare grijă a lor sunt părinții, rudele, uneori copiii pe care i-au lăsat acasă și așteptările lor cele mari sunt pe plan intern. Reformele pe intern, combaterea corupției, creșterea pensiilor, creșterea salariilor”, a punctat Maia Sandu, luni, într-o conferință de presă, transmite IPN.

Potrivit Maiei Sandu, mulți dintre moldovenii plecați peste hotare își leagă viitorul de Republica Moldova și vor să vadă oportunități economice acasă. Ei vor să știe că aici vor începe să se deschidă întreprinderi, se vor crea locuri de muncă – tot ceea ce ține de crearea oportunităților economice acasă. Pe lângă aceasta, contează condițiile de trai și reformele în medicină, educație, investițiile în infrastructură.

Necesitățile specifice, care țin de aflarea lor peste hotare, sunt mai puține. De exemplu: recunoașterea permiselor de conducere. Este un subiect care apare în discuției cu diaspora din mai multe țări. Maia Sandu spune că există o listă de țări prioritare unde va fi continuat dialogul, pentru că sunt dispuse să ajungă la un acord de recunoaște reciprocă a permiselor de conducere.

Alt lucru important pe care și-l propune este îmbunătățirea calității serviciilor consulare pentru cetățenii moldoveni de peste hotare. Este vorba și despre servicii electronice, care să micșoreze costul și timpul pe care-l cheltuiesc oamenii ca să obțină anumite servicii. „Aici am și o pârghie directă, pentru că am prerogative pe politica externă și, prin intermediul ambasadelor și consulatelor, am să pot să pun în aplicare mai repede aceste propuneri”, a adăugat ea. Alt obiectiv ține de simplificarea modului în care diaspora poate să voteze. E vorba despre votul electronic sau votul prin corespondență.

Maia Sandu mai spune că numărul oamenilor care au părăsit țara este foarte mare, iar participarea lor în număr foarte mare la alegerile prezidențiale este un lucru foarte bun, pentru ca asta demonstrează că oameni sunt interesați să vadă ce se întâmplă în Moldova și, probabil, înseamnă că sunt oamenii care vor să se întoarcă acasă.

În opinia sa, pentru a convinge oamenii să se întoarcă înapoi în țară, trebuie să aibă loc reforme interne, să fie creat un stat funcțional, instituții puternice, să fie asigurată lupta cu corupția, să fie promovate instituții care vor presta servicii calitative. Oamenii întreabă despre servicii educaționale calitative, locuri de muncă și salarii. Maia Sandu spune că acestea sunt reforme interne, care trebuie implementate pentru ca Moldova să devină atractivă și moldovenii să revină acasă.

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
19,4
Nori împrăștiați
Umiditate:72 %
Vint:5,66 m/s
Fri
11
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău