Diaspora din Canada cere modificarea legislației cu privire la votul din străinătate

  • 15 Noiembrie 2016 11:24
Diaspora din Canada cere modificarea legislației cu privire la votul din străinătate

Ala Mândâcanu, președinta Comunității moldovenilor din Quebec și membră a Biroului electoral 1/314 din Montreal, Canada, susține că în localitate 247 de persoane au depus contestații deoarece nu au putut vota, iar printre aceștia sunt și membrii Biroului electoral.

Reprezentanta diasporei din Canada subliniază că acum ar fi bine să se transmită adresări Comisiei Electorale Centrale și partidelor politice cu anumite propuneri de modificare a legislației în vigoare, să fie amendat Codul Electoral privind posibilitatea de variere a numărului de buletine în birourile de peste hotare. Ala Mândâcanu menționează că ar fi bine ca membrii birourilor din diasporă să aibă dreptul să ceară suplimentarea sau diminuarea numărului de buletine de vot alocate.

„Alegerile sunt pierdute nu doar de către Maia Sandu. Ele sunt pierdute de către cei dornici de democrație, de schimbare, de libertate. Și nu pentru că aceștia sunt mai puțini, ci pentru că scrutinul a fost fraudat de către un sistem ticăloșit, corupt și vândut. Diaspora a dat dovadă de o mobilizare nemaivăzută, de curaj, de implicare și de solidaritate. Dacă cineva până acum desconsidera electoratul din afară - de acum încolo nu o va mai face”, scrie în mesajul său pentru IPN Ala Mândâcanu.

Lidera diasporei moldovenești din Canada a spus că, împreună cu colegii, va încerca să demonstreze că alegerile a fost fraudate. „Acum poate fi inițiată o nouă campanie de mobilizare „Salvează un vot” sau „Dosarul Rușinii”, prin care să adunăm, fir cu fir, informațiile ce pot demonta falsificările –  nume, date, fotografii cu abuzuri, puse la un loc pot face diferența. E pierdută o bătălie, dar nu lupta. Diaspora va reveni în forță”, spune Ala Mândâcanu.

Diaspora din Canada a transmis la începutul lunii noiembrie o adresare către CEC solicitând să admită ca în turul II de scrutin al alegerilor președintelui Republicii Moldova transmiterea, în caz de necesitate, a buletinelor de vot de la o secție la alta sau copierea xerox a unui număr necesar pe buletine (cu semnătura președintelui Biroului electoral și cu ștamplila respectivă pe fiecare buletin) pentru a oferi tuturor cetățenilor Republicii Moldova, stabiliți peste hotare, posibilitatea de exercitare a dreptului la vot.

Solicitată de IPN, comunicatoarea CEC, Rodica Sârbu, a declarat că acum se analizează contestațiile parvenite la Comisie și nu se cunoaște numărul lor total.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
12,18
Nori împrăștiați
Umiditate:79 %
Vint:2,57 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău