Diana Guja

  • 25 Octombrie 2013 23:19
Diana Guja

De la Europa am putea învăța că… putem învăța. Că orice se învață, la orice vârstă. Că orice învățătură se poate aplica. Că învățatul nu este o corvoadă, ci un privilegiu.

După învățătură, am mai putea lua de la ei efortul și consecvența. Începând de la efortul de a duce gunoiul până la coș, efortul de a saluta atunci când intri într-o încăpere, efortul de a  fi drăguț cu necunoscuții (mai întâi efort, ca mai apoi să devină o obișnuință), terminând cu efortul de a lucra cu cap. 
Dar ce este un efort fără consecvență? Un “bună ziua” de azi, trebuie sa fie “un bună dimineața” și un “bună seara” de mâine.

De la Europa am putea învăța să cerem, să fim nemultumiți, să ieșim în stradă de câte ori statul ne ia ceva, sau ne ia de proști, să vorbim, să ne expunem, să țipăm, dacă e cazul. De la ei am mai putea învăța că nu suntem noi cei mai deștepți, ca să întrebi e semn de inteligență, iar încăpățânarea de a face totul singuri, fără a cere ajutorul nimănui, e semn de prostie.

De la Europa am mai putea învăța deschiderea către alti oameni. Am putea  învăța zâmbetele lor adresate necunoscuților. Curtuazia. Concurența loială. Schimbul de opinii și experiență. Dorința autentică de a comunica. Ușurința cu care ei se așează la o masa plină de necunoscuți, ca să plece de acolo cu o mână de noi amici. 

De la Europa am mai putea învăța respectul față de alte culte și culturi, dorința de a cunoaște diferențele dintre oameni, diversitatea artisitică și pragmatismul.

Tot de la Europa am putea învăța să ne spălăm mai des, să nu ne îmbulzim când stăm la coadă, să respectăm distanța la ghișee, să ne facem programare la medic, să ținem cont de orare și de faptul ca lumea nu se învârtește în jurul nostru. Planeta Moldova e doar o glumă.
Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograf cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
6,07
Cer senin
Umiditate:87 %
Vint:2,57 m/s
Sun
6
Mon
9
Tue
12
Wed
15
Thu
12
Arhivă Radio Chișinău