Dialog imaginar între Mihai Eminescu și Ion Creangă - Recital extraordinar de Constantin Chiriac, „Domnule și frate Eminescu”

  • 18 Septembrie 2019 15:16
Dialog imaginar între Mihai Eminescu și Ion Creangă - Recital extraordinar de Constantin Chiriac, „Domnule și frate Eminescu”

A treia zi a Reuniunii Teatrelor Naționale la Chișinău a început astăzi cu un eveniment inedit care a avut loc la Academia de Studii Economice. Aici a fost prezentat recitalul extraordinar „Domnule și frate Eminescu” de Constantin Chiriac, actor și director al teatrului național “Radu Stanca” din Sibiu. O relatare de Alina Rusu, pentru Radio România Chișinău.

Spațiul de la ASEM este deja cunoscut pentru renumitul director de teatru și organizator al unui dintre cele mai mari festivaluri teatrale din lume, Constantin Chiriac. Anul trecut el a prezentat aici o prelegere la tema managementului teatral. Recitalul „Domnule și frate Eminescu”, un dialog imaginar între Mihai Eminescu și Ion Creangă, propus publicului astăzi, a fost ascultat cu deosebit interes:  

„Scot tăciunele aprinse cu mâna bietului popor! De-ar ști boul ce mână bicisnică îl mână la tăiere, da nu știe bietul dobitoc, tace și rabdă… Îi duce în spinare pe toți netrebnicii, care-și râd de dânsul”. (Fragment din scrisorile lui Ion Creangă către Mihai Eminescu, în declamarea lui Constantin Chiriac)”

Frământările autorilor constituie un  prilej de a adresa ascultătorilor întrebări veșnice, menite a trezi energii creatoare, capabile să schimbe omul și societatea, susține Constantin Chiriac. Însăși cultura are capacitatea de a-și asuma acest rol:

“Sibiul e unul din cele mai bune exemple nu numai din România, ci din lume, a felului cum o comunitate s-a schimbat din toate punctele de vedere, printr-un dat cultural. Sibiul arată lumii întregi, că atunci când investești în cultură ai profit și economic. Sibiul dă an de an 14 la sută din banii totali ai comunității pentru cultură. Vin înapoi la comunitate 18 la sută. Cultura poate fi un motor de dezvoltare, dacă știm bineînțeles să o manageriem bine. Iar această verticalitate trebuie s-o avem tot timpul”, a menționat Constantin Chiriac.”

Studenți, lectori, actori, oameni de cultură, prezenți la eveniment, au apreciat mesajul și măiestria autorului. Crainicul Vera Mereuță:

„Observam această vibrație a ambelor naturi, a ambelor firi artistice, patriotice, care au fost Ion Creangă și Mihai Eminescu. Mă bucură foarte mult că acest recital a avut loc la Academia de Studii Economice. Studenții de aici, viitori manageri, o să privească un pic altfel funcția culturii, funcția teatrului în viața noastră.”

În orele amiezii în cadrul Reuniunii Teatrelor Naționale este propus publicului spectacolul radiofonic “Ion Creangă. Povestea unor amintiri”, realizat la Radio Moldova, în regia Ludmilei Alexei.

În această seară, la ora 17.00, Centrul de Arte “Coliseum” va prezenta Spectacolul „Shakespeare pentru Ana”, în regia Luminiței Tâcu, iar la ora 19.00 teatrul „Radu Stanca” din Sibiu va propune atenției publicului spectacolul „Perfect compus”.

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
9,96
Cer fragmentat
Umiditate:99 %
Vint:4,12 m/s
Thu
16
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău