DIALOG EUROPEAN | Victor Parlicov: Situația s-a schimbat radical. Noi deja putem pune condiții Tiraspolului. Regiunea nu rezistă separat de R. Moldova, fără gazul gratuit (AUDIO)

  • 28 Octombrie 2022 14:02
0%
00:00:00
00:00:00

Odată cu conectarea R. Moldova la sistemul energetic european, Chișinăul nu mai este vulnerabil în fața șantajului energetic al Tiraspolului, dimpotrivă, regiunea transnistreană devine mai dependentă de Chișinău, consideră expertul pentru energetică Victor Parlicov. El atrage atenția că această criză depășește cadrul energetic, iar Chișinăul ar trebuie să fie pregătit pentru preluarea responsabilităților și pentru partea stângă a Nistrului.

Potrivit expertului în energetică Victor Parlicov, în contextul sistării sau limitării livrărilor de gaze rusești gratuite către Tiraspol, regimul va fi mai cooperant în raport cu Chișinăul, deoarece singura sursă de venit în regiunea transnistreană sunt banii pe care noi îi plătim pentru energia electrică.

 „Sper că negociatorii noștri înțeleg că s-a schimbat radical contextul, pentru că până acum, oricât de bun negociator erai, la discuții cu Tiraspolul erai vulnerabil în fața unor presiuni, unui șantaj din partea lor. La moment, situația s-a schimbat radical, dimpotrivă, noi putem deja pune condiții. Gazul care vine acolo gratuit este principala sursă de existență, regiunea nu rezistă separat de R. Moldova fără acest contract, fără gazul gratuit.

Cred că cei de la Tiraspol vor fi foarte cooperanți, pentru că, practic singura sursă de bani în regiunea transnistreană sunt banii pe care noi îi plătim pentru energia electrică. Noi vrem să procurăm energie electrică mai ieftină din regiunea transnistreană, dar și ei sunt extrem de dependenți de banii pe care noi îi plătim pentru energia electrică. Eu cred că negocierile se vor duce în mare parte pe asta”.

În opinia lui Victor Parlicov, pentru Republica Moldova ne este mai convenabil să procure gaze pentru malul drept, inclusiv de pe piața europeană, iar volumele de gaze economisite să le dea pe malul stâng ca din aceste volume să fie produsă energia electrică relativ ieftină pentru sistemul nostru.

Expertul atrage atenția că această criza energetică provocată de Rusia apropie și mai mult cele două maluri ale Nistrului, iar Chișinăul ar trebui să fie pregătit pentru preluarea responsabilităților și pentru partea stângă a Nistrului:

Gazul pe care-l procurăm astăzi de la Gazprom și de pe piețele externe diferența de preț nu-i mare... Dinamica este foarte puternic în direcția apropierii celor două maluri. Foarte curând malul stâng nu va mai putea exista o formațiune quasi statală și va trebui să ne asumăm la Chișinău responsabilitatea pentru regiunea transnistreană. Asta trebuie să facă parte din dialogul cu autoritățile de acolo, să înțelegem cum facem această tranziție ca să fie calmă. Cred că și cei din regiunea transnistreană înțeleg că fără suportul malului drept, ei nu mai pot exista.

În opinia lui Victor Parlicov, Kremlinul, prin intermediul Gazprom încearcă să arunce pe Chișinău responsabilitatea unei crize în regiunea transnistreană. Cei din Transnistria trebuie să înțeleagă că principalul lor scut sunt autoritățile de la Chișinău, iar această chestiune trebuie pusă la masa de negocieri.

„Cred că ei încearcă treptat să renunțe la regiunea transnistreană, să o împingă în brațele Chișinăului și să termine aceste cadouri cu gaz gratuit. Pentru noi este o provocare. Trebuie să înțelegem că istoria se accelerează. Situațiile de criză sunt situați de decizii rapide, nu putem să ne permitem iarăși să mergem pe tiparele clasice, 5+2, să facem agendă... Putem să ne trezim pe bune într-o dimineață în care cei care reprezentau autoritățile în stânga Nistrului au fugit. Trebuie să avem o foaie de parcurs, dezvoltată la Chișinău, urgent, pentru preluarea responsabilităților pe malul stâng. ... Cei din Transnistria trebuie să înțeleagă, la moment, principalul lor scut sunt autoritățile de la Chișinău. Chestia aceasta trebuie pusă pe masă și discutată cu ei – noi putem să vă ținem scut dacă voi cooperați și noi găsim limbă comună cum facem această tranziție și reintegrare în mod pașnic.

Discuțiile pe energetică acum sunt într-un context mult mai larg și procesele care se întâmplă acum în relațiile între Rusia, Ucraina, R. Moldova și în jurul regiunii transnistrene sunt niște procese care depășesc cu mult cadrul energetic. Energetica a fost un element prin care Federația Rusă menținea controlul, pârghiile de influență asupra Chișinăului, care au dispărut. Noi suntem într-o realitate nouă, cei din regiunea transnistreană nu mai pot asigura energie, doar atât timp cât Rusia furniza gaz ieftin, doar în formula asta puteau să existe. În momentul în care Rusia singură declanșează acest deficit de gaz orice scenariu depășește cadrul energetic... Sper foarte mult că negociatorii care merg la aceste discuții în formatul 1+1 merg la Tiraspol înțeleg că aceste discuții depășesc mult cadrul energetic.

Această emisiune este realizată în cadrul campaniei de informare pe subiecte de securitate și apărare, parte a proiectului „Combaterea dezinformării și dezmințirea știrilor false în R. Moldova”. Proiect realizat de Platforma Inițiative de securitate și apărare, cu suportul financiar al Fundației KAS.

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri* Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
8,24
Cer senin
Umiditate:76 %
Vint:1,54 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
9
Wed
15
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău