Dialog European | Șeful Misiunii Republicii Moldova la NATO, Viorel Cibotaru: Republica Moldova are nevoie de o dezbatere foarte serioasă privind opțiunile de securitate (Audio, Video)

  • 12 Aprilie 10:45
0%
00:00:00
00:00:00

În ultimii doi, odată cu invazia Rusiei în Ucraina, Republica Moldova a reactivat toate posibilitățile care le oferă parteneriatul cu Alianța Nord Atlantică, după o lungă perioadă de stagnare și sabotare a implementării unor angajamente reciproce, în primul rând din partea așa numitei guvernări “hibride”, spune Șeful Misiunii Republicii Moldova pe lângă Alianța Nord Atlantică Viorel Cibotaru, Ambasadorul Republicii Moldova în Regatul Belgiei și în Ducatul Luxemburgului. Doar în cadrul programului NATO privind inițiativa de consolidare a capacităților de apărare a RM, există 18 proiecte care prevăd o investiție de peste 100 milioane de euro, a subliniat Viorel Cibotaru în emisiunea “Dialog European” de la Radio Chișinău.

“Această cooperare este una de ghidare și încurajare inclusiv a cooperării în plan bilateral. Relațiile noastre bilaterale au ajuns la un nivel extraordinar în primul rând cu Statele Unite ale Americii, Germania, Franța, Spania, Italia, Țările Baltice, Polonia, România evident, în a transforma sectorul nostru de apărare și a-l aduce la condițiile în care Republica Moldova să fie capabilă să contracareze riscurile potențiale și eminente la adresa securității sale. Lucrurile trebuie privite în ansamblu.

Sunt un partizan  al ideii de sincronizare al procesului de integrare în Uniunea Europeană cu extinderea și explorarea noilor forme de cooperare cu Alianța Nord Atlantică”, a spus Viorel Cibotaru. 

Republica Moldova are nevoie de o dezbatere foarte serioasă în țară privind opțiunile de securitate, iar pentru siguranța cetățenilor trebuie luate niște decizii în acest sens. Războiul din Ucraina oferă cel puțin  niște lecții care trebuie însușite, mai afirmă Șeful Misiunii Republicii Moldova pe lângă Alianța Nord Atlantică Viorel Cibotaru. 

În opinia acestuia, proiectul noii  Legi a  Apărării Naționale a României, care printre altele prevede  „protejarea cetățenilor români aflați/ în pericol/ în afara țării”, este o primă mișcare legală pentru  a defini această dilemă care a existat atunci când a fost atacată Georgia în 2008 și când Alianța Nord Atlantică a reușit doar colateral să ajute Georgia să respingă acea agresiune.

„Acest soi de preocupări a societății românești este înțeles în Alianța Nord Atlantică. Sunt deja comentarii ale Secretarului General,  că România are tot dreptul să-și apere cetățenii oriunde s-ar afla și să ia măsuri suplimentare vis-a-vis de Republica Moldova.

Întotdeauna eram în favoarea unor acorduri mai specifice în acest sens. Am examinat de mai mult timp  experiența altor state cum ar fi acordurile de cooperare în domeniul apărării încheiate între Turcia și Azerbaidjan, între Marea Britanie și Suedia și ideile acestea circulă în spațiul euroatlantic.

Sigur că aici sunt și preocupări deosebite cum ar fi în ce mod va fi declanșat așa numitul articol 5 care prevede că în cazul în care este atacat teritoriul unui stat membru aliat, ceilalți vin imediat în ajutorul acestui stat prin toate formele posibile de susținere și de respingere a agresiunii. În ce măsură se corelează juridic aceste prevederi legale a unui stat membru al Alianței Nord Atlantice cum este România și a unui partener cum este Republica Moldova”, a mai spus Viorel Cibotaru.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Confluențe Românești cu Radio România Internațional
Meteo Chișinău
22,74
Cer senin
Umiditate:25 %
Vint:6,69 m/s
Wed
15
Thu
17
Fri
18
Sat
17
Sun
16
Arhivă Radio Chișinău