DIALOG EUROPEAN | Nicolae Negru: Dacă Ucraina câștigă războiul integrarea noastră europeană va accelera și chiar se deschide și o cale de rezolvare a problemei transnistrene (AUDIO)

  • 16 Ianuarie 2023 12:36
0%
00:00:00
00:00:00

Dacă Ucraina câștigă războiul se va schimba raportul de forțe în regiune, inclusiv pentru Republica Moldova, care va avea șanse mai mari de integrare europeană și chiar de rezolvare a problemei transnistrene, consideră comentatorul politic Nicolae Negru:

Am dori să se încheie războiul și nu oricum, dar să câștige Ucraina. Dacă Ucraina câștigă războiul se schimbă raportul de forțe aici în regiunea noastră și lucrurile pot să meargă altfel decât au mers până acum. Chiar se deschide și o cale de rezolvare a problemei transnistrene, integrarea noastră europeană va accelera și, desigur, dacă ajungem în UE și nivelul de viață, și alte lucruri, democrația noastră, statul de drept, desigur se vor consolida și va fi pentru toți mai bine”.

În opinia lui Nicolae Negru, Republica Moldova are nevoie să-și consolideze securitatea pentru a se putea apăra de o eventuală agresiune externă.

„Cei care declară că neutralitatea ne va proteja, fie că sunt naivi, fie că nu sunt sinceri și doresc ca Rusia să reocupe teritoriul R. Moldova. Mai cu seamă că această neutralitatea nu este o neutralitate adevărată pentru că avem trupe ruse pe teritoriul R. Moldova, iar constituția nu permite așa ceva. Deci, ar trebui, clasa noastră politică, dacă  într-adevăr ca statul R. Moldova să fie suveran și independent, să facă tot posibilul pentru ca statul să fie suveran și independent. Iar această independență este imposibilă fără NATO, dacă nu intră în NATO înseamnă că rămâne pentru mulți ani înainte la cheremul Rusiei, mâine-poimâine iar vine un Putin la putere și pornesc o nouă agresiune”.

În contextul obținerii statului de țară candidată la aderare, Nicolae Negru a atenționat că dacă Republica Moldova nu va îndeplini toate condițiile anunțate anul trecut de Comisia Europeană, Chișinăul nu va putea începe negocierile de aderare la Uniunea Europeană. El s-a referit la reforma justiției, prima condiție a Comisiei Europene la acordarea statutului de țară candidată la aderare.

„Dacă nu sunt îndeplinite aceste condiții, prima fiind reforma justiției, nu încep negocierile de aderare dintre Republica Moldova și Uniunea Europeană. În baza acestor nouă condiții, anul trecut, prin august, a fost adoptat un plan de acțiuni, iată că ele nu au fost îndeplinite, deși trebuiau îndeplinite până la finele anului 2022. Înseamnă că avem nu o accelerare a îndeplinirii, dar o încetinire. Primul lucru la care trebuie să ne referim ține de reforma justiției - această verificare a judecătorilor, e vorba de judecătorii care vor să devină membri ai CSM-ului și procurorii care vor să devină membri ai CSP-ului. Iată că anul trecut nu s-a reușit să fie verificați, a fost prelungită activitatea acestei Comisii de evaluare până la 30 iunie 2023. O parte din judecătorii verificați vor să conteste, procesele încetinesc. Îmi pare că nu se va reuși până la 30 iunie și va fi nevoie de o nouă amânare până la finele anului, ceea ce înseamnă că negocierile de aderare nici în 2023 nu vor putea începe”.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
8,85
Cer fragmentat
Umiditate:99 %
Vint:3,09 m/s
Fri
9
Sat
10
Sun
9
Mon
8
Tue
12
Arhivă Radio Chișinău