Dialog european | Expertul comunității WatchDog, Valeriu Pașa: Rușii au o prioritate zero să discrediteze orice efort de consolidare a securității și a sectorului de apărare în Republica Moldova

  • 15 Iulie 2022 12:19
0%
00:00:00
00:00:00

Federația Rusă este interesată ca Republica Moldova să rămână în continuare nepregătită din punct de vedere militar. Totodată, promotorii politicii Kremlinului la Chișinău încearcă să discrediteze orice încercare de a întări capacitățile de apărare ale Republicii Moldova. Opiniile au fost exprimate la emisiunea „Dialog european” de la Radio Chișinău. 

Moscova percepe Republica Moldova ca pe o țintă ușoară, în special din punct de vedere militar, consideră expertul comunității WatchDog, Valeriu Pașa. El opinează că din acest motiv interesul Federației Ruse este să încerce, prin actorii săi de la Chișinău, să păstreze Republica Moldova nepregătită.

Interesul mare al Federației Ruse este ca nu cumva moldovenii să se trezească să înceapă să investească în apărare, în reziliența societății întregi, dar în primul rând în crearea de condiții pentru o apărare eficientă împotriva unei potențiale invazii militare. Federația Rusă percepe astăzi Republica Moldova drept o țintă ușoară, scopul ei este să ne imobilizeze, să ne facă să ne pierdem energiile ca stat în crizele interne, inclusiv în crizele politice. Rușii au o prioritate zero să discrediteze orice efort de consolidare a securității și a sectorului de apărare în Republica Moldova”

Activistul WatchDog mai spune că reprezentanții regimului lui Putin în Republica Moldova încearcă să îi facă pe cetățeni să nu se concentreze pe problemele care contează cu adevărat.

Trebuie să înțelegem că toate aceste atacuri la adresa Armatei Naționale, eforturilor partenerilor occidentali de a întări capacitățile de apărare ale Republicii Moldova - asta face clientela Putin în Republica Moldova - încearcă să ne facă să nu ne concentrăm pe ce este cu adevărat important. Problemele economice sunt importante, problemele sociale trebuie rezolvate, trebuie să continuăm reformele, să investim în infrastructură, dar chiar dacă Ucraina continuă să reziste, acest război are pericolul mare să fie reluat în doi-trei ani, indiferent de rezultatul pe care îl va avea actuala confruntare militară. De aceea, Republica Moldova trebuie să fie pregătită, pentru că dacă nu vom fi pregătiți să ne apărăm toate potențialele realizări pe care le vom avea, nu vor mai conta”.

Expertul comunității WatchDog a declarat în cadrul emisiunii „Dialog European” că și autoritățile de la Chișinău trebuie să facă investiții în sectorul de apărare, pentru că armata nu va putea fi modernizată doar cu ajutorul partenerilor externi.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
15,24
Cer senin
Umiditate:38 %
Vint:5,14 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
10
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău