DIALOG DIRECT | Nicolae Negru: „Dacă eșuează PAS, cine vine după? Sondajele arată că vine de fapt un partid care reprezintă interesele Rusiei, nu ale Republicii Moldova”
-
12 Iulie 2022 13:56
Anul 2022 va intra în istoria Republicii Moldova ca an în care Chișinăul a obținut statutul de candidat pentru aderare la Uniunea Europeană, cu aportul decisiv al actualei guvernări. Pe de altă parte, la un an de la preluarea puterii, Partidul Acțiune și Solidaritate nu a reușit să îndeplinească toate așteptările alegătorilor săi. O piatră de încercare pentru actuala guvernare este reformarea sistemului judecătoresc, au comentat analiștii la emisiunea „Dialog direct” de la Radio Chișinău.
La un an de la preluarea puterii în Republica Moldova de către Partidul Acțiune și Solidaritate, în domeniul social s-au făcut mai multe schimbări, iar criza energetică nu poate fi pusă pe seama actualei guvernări, spune comentatorul politic Nicolae Negru. El opinează că dezamăgirea alegătorilor ar fi legată de lipsa unor reforme reale în domeniul justiției. Există anumite îndoieli și la transparența numirii cadrelor, a comentat Nicolae Negru:
„Prima piatră de poticnire este această reformă a justiției, această curățare a sistemului în sistemul judecătoresc, în sistemul procurorilor. Percepția e de nemulțumire într-un anumit mediu, într-o anumită parte a societății(…) Sunt destule lucruri care se pot reproșa, unele lucruri se pot reproșa în privința selectării cadrelor, de exemplu. Mi se pare de pildă că nu s-a reușit, deși salutăm faptul că au fost implicați în politică, în guvernare persoane tinere care până acum poate erau afara Republicii Moldova, dar o anumită selecție se cerea. Se cerea și o anumită conlucrare cu forțele politice, cu partidele care nu au reușit să ajungă la guvernare, dar care posedă un anumit potențial de cadre. Acest monopol obținut de la alegător de către acest partid totuși să fie dat într-o parte și să vadă guvernarea ce poate face mai bine pentru interesul Republicii Moldova(…)Dacă eșuează PAS, cine vine după? Sondajele arată că vine de fapt un partid care reprezintă interesele Rusiei, nu ale Republicii Moldova și asta trebuie să ne pună nu mai pe noi în gardă, dar să pună și guvernarea în gardă și să facă posibil ca lucrul acesta să nu se întâmple”, a spus Nicolae Negru.
Autoritățile din Republica Moldova nu sunt ferite, însă, de provocări, care sunt așteptate în special din partea Federației Ruse, atenționează expertul IPRE, Mihai Mogîldea. El crede că Moscova mizează pe amplificarea nemulțumirii oamenilor, ca să destabilizeze situația internă.
„Noi în continuare avem foarte mulți actori aliați ai Federației Ruse, agenți ai Federației Ruse, infiltrați în diferite instituții la nivel național și local și eu cred că instituțiile noastre abilitate pe această dimensiune sunt la curent cu acest lucru. Cred că monitorizează atent acțiunile acestor agenți, dar nu neapărat răspund atât de vizibil la prezența acestor oameni și acțiunile pe care le desfășoară, pentru a nu irita Federația Rusă ca să-și exploreze la maxim potențialul pe care îl are în Republica Moldova. Cred că Federația Rusă aici în Moldova mizează pe amplificare a protestelor, pe amplificarea nemulțumirii oamenilor, care să conducă la o destabilizare internă și o critică tot mai activă a populației împotriva guvernării”, a declarat Mihai Mogâldea.
Partidul Acțiune și Solidaritate a preluat puterea în Republica Moldova la 11 iulie anul trecut, după ce a obținut o majoritatea covârșitoare la alegerile parlamentare. Într-un raport pe care l-au prezentat public, cei de la PAS au declarat că a fost un an plin de crize și au promis să lucreze în continuare pentru cetățeni. Printre realizări, PAS a enumerat indexarea pensiilor, majorarea salariilor și începerea reformării justiției.