DIÁRIO DE NOTÍCIAS | Putin anunță retragerea din Siria, dar își extinde influența în regiune

  • 13 Decembrie 2017 10:19
DIÁRIO DE NOTÍCIAS | Putin anunță retragerea din Siria, dar își extinde influența în regiune

Moscova își menține prezența în bazele siriene și dorește să găzduiască întâlnirea regimului de la Damasc cu opozanții. La Cairo și la Ankara își consolidează poziția și încheie afaceri

Șaptezeci de mii de kilometri pătrați de teritoriu sirian eliberați și 32.000 de teroriști uciși în ultimele șapte luni. Cu aceste cifre s-a lăudat comandantul forțelor armate rusești din Siria, Serghei Surovikin, la primirea lui Vladimir Putin ieri la baza aeriană Hmeimim. Vizita-surpriză a președintelui rus, inclusă în prima din cele trei etape din Orientul Mijlociu într-o singură zi, a slujit la a anunța că "o parte semnificativă" a contingentului militar se va întoarce acasă, scrie DIÁRIO DE NOTÍCIAS.

"Obiectivul luptei împotriva criminalilor înarmați din Siria, care necesita mijloace de anvergură din partea forțelor armate, a fost atins pe deplin și strălucit. În aproximativ doi ani, forțele armate rusești, în colaborare cu armata siriană, au învins cea mai periculoasă grupare de teroriști internaționali. De aceea, am luat decizia că o parte semnificativă a contingentului militar din Siria să se întoarcă în Rusia", a declarat acesta în fața trupelor sale.

Joi, forțele armate rusești au anunțat "eliberarea totală" a teritoriului sirian de Statul Islamic, deși mai multe puncte jihadiste mai erau încă răspândite în Siria, așa cum a recunoscut ieri președintele însuși. Acum trei săptămâni, președintele iranian, Hassan Rouhani, declarase deja victoria asupra Statului Islamic.

Potrivit comandantului Surovikin, 23 de avioane și două elicoptere însoțesc plecarea personalului, care este alcătuit dintr-o unitate de forțe speciale, o unitate anti-mine, medici de spital de campanie sau polițiști militari, fără a preciza ce forțe rămân în Siria. Putin a informat că baza aeriană din provincia Lataquia și baza navală de la Tartus vor rămâne în mâinile rusești. Liderul rus a afirmat că țara sa nu va uita niciodată  morții provocați de terorism și a avertizat grupările islamiste: "Dacă teroriștii își vor ridica din nou capul, vom ataca cu o forță care nu a mai fost văzută până acum".

Președintele sirian, Bashar al-Assad, l-a primit pe omologul său rus la baza aeriană și, la fel ca acum trei săptămâni, când a zburat până la reședința prezidențială de la Soci pentru a se întâlni cu Putin, s-a arătat din nou recunoscător în cel mai efuzivmod permis de protocol. "Sirienii nu vor uita niciodată ce au făcut militarii ruși. Sângele lor s-a amestecat cu sângele martirilor armatei siriene", a declarat acesta.

Vladimir Putin consideră că acum sunt "îndeplinite condițiile pentru un acord politic sub egida Națiunilor Unite". Din această perspectivă, rusul intenționează să organizeze o nouă întâlnire - de data aceasta în Rusia - care să reunească guvernul sirian și opoziția pentru a pune bazele unei noi Constituții.

Purtătorul de cuvânt al opoziției siriene de la Geneva, Yahya Aridi, a reacționat imediat: "Orice pas, orice inițiativă care poate contribui la pacea din Siria (...) este binevenită". Dar anunțul plecării militarilor ruși a fost privită cu scepticism în Occident. "Comentariile rusești privind retragerea forțelor lor nu corespund întotdeauna cu o reducere reală a trupelor și nici nu afectează prioritățile americane din Siria", a declarat purtătorul de cuvânt al Pentagonului, Eric Pahon. Un diplomat european care nu a dorit  să-și dezvăluie identitatea a comentat pentru Reuters: "Am mai văzut aceste anunțuri înainte, care au o semnificație mai mică decât ar fi putut să pară inițial. Cea mai importantă contribuție pe care Rusia o poate aduce promovării păcii în Siria este aceea de a exercita presiuni asupra regimului lui Assad pentru a se implica serios la Geneva [în negocierile de pace]".

 

Politică și afaceri

La cea de-a doua escală a zilei, la Cairo, Putin a avertizat că orice pași întreprinși în dosarul israeliano-palestinian, fără un acord între părți, sunt contraproductivi și destabilizatori. Declarații ale președintelui în capitala egipteană, alături de liderul egiptean, Abdel Fatah al-Sisi. Vizita a fost marcată de semnarea unui contract pentru construirea unei centrale nucleare în Egipt, un proiect în valoare de 25 de miliarde de euro. S-a discutat despre folosirea bazelor militare de către forțele aeriene rusești, precum și despre crearea unei zone industriale rusești, o investiție de 6 miliarde de euro.

Ultima escală a zilei facută de Putin a fost Ankara și a avut, de asemenea, pe agendă Siria, Ierusalimul și afacerile. În cea de-a opta întâlnire din acest an cu gazda sa, Recep Erdogan, a fost negociată vânzarea sistemului de apărare antiaeriană S400, pe care Moscova l-a instalat în Siria. (Articol de César Avó)

Traducerea: Iulia Baran

Sursa: Rador

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Confluențe Românești cu Radio România Internațional
Meteo Chișinău
13,29
Cer senin
Umiditate:31 %
Vint:2,57 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
10
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău