Podul.ro | Administrația socialistă de la Chișinău, sub presiune românească și americană (Revista presei)

  • 18 Ianuarie 2020 14:00
Podul.ro | Administrația socialistă de la Chișinău, sub presiune românească și americană (Revista presei)

Revista presei din 18 ianuarie 2020

„2020, cu sau fără Dodon? – o întrebare din Ziarul de Gardă, pusă la începutul unui nou an electoral. Publicația atenționează că dacă în 2016 candidatul la Președinție, Igor Dodon, era sub V. Plahotniuc și V. Putin, acum Dodon e doar sub Putin. După demiterea din toamnă a Guvernului Maia Sandu, toată puterea în stat a trecut sub Dodon și, respectiv, sub Putin. Azi, Dodon nu mai este o problemă pentru R. Moldova, ci un pericol, atenționează Ziarul de Gardă. Un președinte de carton, dresat de Putin, plătit de Putin (i-a recunoscut-o personal lui Plahotniuc) și pus să slujească intereselor Rusiei la Chișinău și în regiune. Asta este Dodon-președintele, care în 3 ani de mandat s-a îngrijit să își repare și să îmbrace în lux „palatul” (și până azi nu a spus de unde a luat banii și cât l-a costat plăcerea), și-a primblat în trei rânduri prietenii de afaceri pe la Athos, iar familia pe la mare și munte, i-a vizitat pe Putin și Kirill al Rusiei mai mult decât toți cei cinci președinți de până la el, a legat prietenie de familie cu criminalul separatist de la Tiraspol Krasnoselski, a mers cu flori la mormântul cazacilor-mercenari care și-au găsit moartea la Nistru, în 1992, a umplut Facebook-ul cu poze „în toate pozele”, și-a reparat beciul de la Sadova, a dat de trei ori mâna cu Recep Erdogan al Turciei, de două ori cu Lukașenko al Belarusiei, a fost într-o singură vizită la Bruxelles, în alta pe continentul american, la ONU, în nici una la București și Kiev, în cinci vizite la Comrat și într-o vizită la Taraclia. Cum ne salvăm de acest pericol? Dodon trebuie demis și dat pe mâna justiției. Pe durata anilor 2017-2019, lui Dodon i s-au adus mai multe acuzații de „trădare de țară, finanțare ilegală din afară și uzurparea puterii în stat”. Poate e timpul să se meargă mai departe de acuzații. Și nu separat, dar făcând front comun? Lucrurile ar trebui anticipate. De colaboraționism cu Kremlinul au fost acuzați la vremea lor și Lucinschi, și Sangheli, și Voronin, dar nici unul – de trădare de Patrie. Dodon a intrat prea mult peste Constituție. Și dacă nu va fi oprit, în câteva luni, posibil să treacă pod peste ea”, scrie Ziarul de Gardă.

Într-un editorial pentru Podul.ro, Vlad Țurcanu observă că „partenerii internaționali ai Republicii Moldova au renunțat la tactica de a bate șaua ca să se priceapă calul, preferând în ultima vreme să transmită public mesaje tranșante, de la cel mai înalt nivel, pentru ca decidenții politici de la Chișinău să-și vină în fire și să revină cu picioarele pe pământ… Autorul atenționează asupra mesajului ambasadorului american Derek Hogan, care printr-un editorial intitulat „Nimeni nu trebuie să fie mai presus de lege”, spune clar, pentru cei care s-au prefăcut că nu înțeleg ce se întâmplă, că sancționarea lui Plahotniuc este „doar cel mai recent exemplu al angajamentului ferm al SUA față de poporul Moldovei în lupta împotriva corupției, noi fiind pregătiți să mai întreprindem astfel de acțiuni”. „Statele Unite, afirmă diplomatul american, vor continua să promoveze tragerea la răspundere a actorilor corupți – aici, în regiune și în întreaga lume. Și vom continua să susținem eforturile de a construi un sistem de justiție care să trateze toți cetățenii în mod egal și să-i pedepsească pe cei vinovați – indiferent de putere sau poziție”. Este cel mai dur mesaj pe care l-a transmis vreodată un oficial american autorităților moldovene, scrie Vlad Țurcanu, care se întreabă „oare câți deputați, miniștri, procurori, judecători și alți funcționari moldoveni, din piramida în al cărei vârf tronează, încă surâzător, Dodon, n-ar trebui să se simtă vizați de acest avertisment deloc voalat?

Presiunea sub care s-a pomenit guvernarea lui Dodon este una coordonată între România și Statele Unite și nu poate fi privită decât într-un ansamblu de măsuri concepute să tempereze acțiunile sfidătoare ale acesteia împotriva Occidentului și a intereselor propriului său popor, mai scrie autorul, făcând referire și la declarațiile președintelui României, Klaus Iohannis, făcute în aceeași zi la București, în prezența diplomaților acreditați în România, că administrația sa va continua în relația cu Republica Moldova doar proiectele de sprijin dedicate direct cetățenilor. El a exprimat, astfel, un vot de neîncredere Guvernului socialist. „Într-un an electoral, spre sfârșitul căruia Igor Dodon visează să capete un nou mandat de președinte, România și SUA par, de această dată, să nu se mulțumească doar cu rolul de observatori activi ai politicii moldovenești”, conchide autorul.

Ziarul Național reține justificarea administrației postului TV „Moldova 1” privind difuzarea filmului despre realizările președintelui Dodon: „A fost telefonată de la Președinție – titrează publicația. Administrația postului public de televiziune se apără după ce a difuzat pe 23 decembrie 2019, în prime-time, un video de 20 de minute în care Igor Dodon își prezintă realizările pe care le-ar fi obținut în calitate de președinte al Republicii Moldova. Ecaterina Stratan, directoarea Moldova 1, a explicat în cadrul ședinței Consiliului de Supraveghere al TRM că imaginile au fost puse pe post pentru a informa telespectatorii despre activitatea Președinției. Filmul în care șeful statului se laudă cu realizările din trei ani de mandat a fost difuzat la postul public de televiziune atât la amiază, cât și în ora de vârf din seara zilei de 23 decembrie 2019. După ce subiectul a stârnit critici, problema a fost sesizată de Larisa Călugăru, membră a Consiliului de Supraveghere. În opinia sa, Ecaterina Stratan și-ar fi depășit atribuțiile atunci când a admis modificarea grilei de emisie, permițând astfel difuzarea video-ului. Ea consideră că spotul despre activitatea lui Igor Dodon are caracter propagandistic „făcut de partid” și că Stratan ar fi acționat „la comandă”.  La ședința de vineri a Consiliului, directoarea „Moldova 1” a explicat că a fost telefonată de la Președinție, fără a preciza de către cine, cu solicitarea să publice raportul de activitate pe trei ani de zile al președintelui, în format video. „Noi de fiecare dată difuzăm rapoartele de activitate ale Președinției, Parlamentului și Guvernului. Președinția a decis să nu lanseze un raport în urma conferinței de presă, ci să punem pe post filmul, care este un raport de activitate”, a explicat E. Stratan.

Nicolae Negru scrie într-un editorial din Ziarul Național despre „ Dilema lui Dodon în fața lui Eminescu”, după ce pe 15 ianuarie, dis-de-dimineață, Dodon a mers, cu suita, să depună flori la bustul lui Eminescu, „luceafărul poeziei românești”, „întruparea literară a conștiinței românești”. Ce îl mână pe Dodon și dodoniști cu buchete de flori la bustul poetului, care a spus că „a rosti numele Basarabia e totuna cu a protesta contra dominațiunii rusești”? Autorul se mai întreabă dacă există dodoniști „patrioți”, care cred sincer că Eminescu a scris în „limba moldovenească”? Există, cei ignoranți? Dar există și moldoveniști care mint în mod conștient, ei fac „geopolitică”. Dodon se duce la Eminescu de nevoie, urându-l. Fără Eminescu, „statalitatea” Republicii Moldova nu are fundament cultural, iar cu Eminescu – nu are viitor politic”, scrie N. Negru.

 

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: La minut
Meteo Chișinău
7,24
Cer acoperit de nori
Umiditate:57 %
Vint:3,09 m/s
Wed
5
Thu
4
Fri
5
Sat
8
Sun
8
Arhivă Radio Chișinău