Dezvoltatorii celui mai rapid supercalculator din lume, Fugaku, intenționează să îi maximizeze performanțele

  • 23 Iunie 2020 10:51
Dezvoltatorii celui mai rapid supercalculator din lume, Fugaku, intenționează să îi maximizeze performanțele

Dezvoltatorii unui supercomputer japonez numit Fugaku, care a obținut titlul de cel mai rapid calculator din lume, au declarat marți că vor continua să îi îmbunătățească performanțele pentru a se asigura că va rămâne în fruntea noilor frontiere de cercetare, relatează agenția Kyodo, preluat de Agerpres.

''Ne vom continua eforturile de a-i ridica performanțele la nivelul maxim'', a declarat Hiroshi Matsumoto, președintele Institutului de Cercetare Riken susținut de Guvern, în cadrul unei conferințe de presă desfășurată în Kobe, unde este instalat supercomputerul Fugaku.

Fugaku s-a clasat luni în fruntea celui mai recent clasament publicat de site-ul specializat Top500, detronând supercalculatorul american Summit, dezvoltat de IBM și instalat în laboratorul național de fizică nucleară din Oak Ridge, Tennessee. Summit ocupase prima poziție în ultimele patru clasamente ale acestui site de referință, care sunt publicate de două ori pe an. Viteza lui Fugaku este de circa 2,8 ori mai mare decât cea a lui Summit - 415,53 petaflopi față de 148,6 petaflopi.

Performanțele unui supercomputer sunt exprimate în petaflopi - un cvadrilion (o mie de trilioane) de operații pe secundă.

Satoshi Matsuoka, directorul centrului științific din cadrul institutului, se așteaptă ca Fugaku să devină cea mai importantă ''fundație'' a inteligenței artificiale din lume. Printre realizările ce pot fi obținute cu ajutorul lui Fugaku se numără dezvoltarea de noi celule solare și produse farmaceutice, a adăugat Matsuoka.

Într-o intervenție online, Takahito Tokita, președintele Fujitsu Ltd., partenerul Riken în dezvoltarea supercomputerului, a declarat că această performanță obținută de Fugaku ''a demonstrat puterea tehnologiei și producției japoneze'' adăugând că societatea sa dorește să contribuie la ''realizarea unei societăți sustenabile''.

Fugaku, un alt nume al Muntelui Fuji, cel mai înalt din Japonia, a devenit primul supercomputer din lume în patru categorii. Pe lângă Top500, Fugaku s-a clasat pe primul loc și în clasamentele Graph500, HPCG și HPL-AI, care măsoară performanța în metode de calcul pentru uz industrial, aplicație de inteligență artificială și analize de date mari.

Fugaku va deveni complet operațional începând din aprilie 2021. În prezent, el a început să fie utilizat în cadrul unor cercetări despre noul coronavirus. 

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:28 %
Vint:8,75 m/s
Sat
16
Sun
16
Mon
20
Tue
18
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău