Dezvoltarea urbană a Chișinăului a fost discutată la o conferință internațională

  • 25 Octombrie 2019 17:02
Dezvoltarea urbană a Chișinăului a fost discutată la o conferință internațională

Istorici, arheologi și arhitecți din Republica Moldova, Germania și România au participat la conferința internațională cu genericul „ Identitățile Chișinăului: orașul subteran”, care și-a desfășurat lucrările în perioada 24-25 octombrie, la Muzeul Național de Artă al Moldovei, informează MOLDPRES.

Evenimentul a fost organizat de Asociația Națională a Tinerilor Istorici, Grupul Civic pentru Patrimoniu Cultural, Direcția Cultură a Municipiului Chișinău și Ambasada Statelor Unite ale Americii în R. Moldova.

Solicitat de MOLDPRES, președintele Asociației Naționale a Tinerilor Istorici, Sergiu Musteață, a menționat că această ediție a conferinței are o temă specifică. „Conferința din anul acesta se încadrează într-un proiect mai larg, lansat anul trecut cu sprijinul financiar al Ambasadei SUA la Chișinău, care vizează istoriile și construcțiile subterane mai puțin cunoscute, în jurul cărora circulă multe legende și mituri. Prin intermediul acestui proiect, noi am încercat fie să confirmăm aceste legende, fie să le combatem. Unele construcții au avut de fapt o altă menire, o funcționalitate concretă, legată de partea practică a vieții cotidiene umane”, a precizat președintele Asociației Naționale a Tinerilor Istorici din Moldova.

 Potrivit lui Sergiu Musteață, conferința a întrunit specialiști în domeniul arhitecturii, arheologiei și culturii, care se preocupă de protecția patrimoniului cultural. Experți din România și Germania și-au împărtășit experiența cercetării și valorificării unor astfel de elemente ale patrimoniului cultural. Echipa proiectului a prezentat cercetările efectuate la Chișinău și Soroca. La final,  participanții au venit cu sugestii pentru municipalitatea Chișinăului în ceea ce privește moștenirea ascunsă, știută sau lăsată uitării, care merită a fi cercetată și valorificată din perspectiva culturală și cea economică.

În context, reprezentantul Grupului Civic pentru Patrimoniu Cultural, Alexandru Corduneanu, a menționat că în cadrul unui proiect, desfășurat împreună cu Universitatea Tehnică a Moldovei și Institutul de Arhitectură din Chișinău, au fost propuse peste 30 de planuri de dezvoltare a zonei râului Bâc în limitele Chișinăului. Cele mai bune dintre acestea au fost expuse la Muzeul Național de Artă al Moldovei.

Materialele conferinței vor fi publicate într-un volum.

Dezvoltarea urbană a Chișinăului a fost discutată la o conferință internațională

Dezvoltarea urbană a Chișinăului a fost discutată la o conferință internațională

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică * Știri * Muzică
Meteo Chișinău
17,24
Cer senin
Umiditate:77 %
Vint:2,57 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
15
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău