DEZVĂLUIRE în România. Cum se fraudează alegerile

  • 15 Ianuarie 2016 09:38
DEZVĂLUIRE în România. Cum se fraudează alegerile

„Nu contează cine votează, contează cine numără voturile”. O confirmă după ani de suspiciuni mai mulți foști lideri social-democrați care vorbesc despre metode eficiente de fraudare a alegerilor.

 Marian Vanghelie a explicat pentru Digi24 cum se pot falsifica procesele verbale, după închiderea urnelor. Cu alte cuvinte, oamenii partidelor, în înțelegere cu președintele secției, își împart voturile unui candidat care nu are un reprezentant la numărătoare. Metoda a fost inițial prezentată de Miron Mitrea în cartea „Campanii electorale 1996 - 2014”, scrisă în penitenciar. Și fostul candidat la președinție Mircea Geoană admite că metoda de furt este practicată. Actualii lideri PSD și PNL nu știu nimic despre dezvăluirile foștilor colegi.

„Fraudarea nu este prin votul multiplu, aia este o problemă când lucrurile sunt foarte, foarte, foarte apropiate și foarte strânse și diferența e foarte strânsă și atunci poate să aibă o importanță. Pe când sunt anumiți reprezentanți de la anumite partide care pot fi mai... ageri să zicem. E de la caz la caz, acolo unde e norocul și unde partidul are... Sunt președinți de secții de votare care nu se implică, mai pleacă, nu vor să se certe cu reprezentanții partidelor”, spune Marian Vanghelie.

Fost primar al Sectorului 5 timp de două mandate și jumătate, Marian Vanghelie are experiență în privința alegerilor. Nu numai că a câștigat primăria detașat de câte ori a candidat, dar a participat activ la campaniile PSD pe când era un apropiat al lui Mircea Geoană. Fostul social-democrat a povestit, pentru Digi24, cum se fraudează alegerile.

„Trebuie să se coroboreze și cu vreun președinte de secție care încearcă să nu se implice. Și fie mai pleacă din sală, fie se face că se uită pe alte fișe, sunt diferite formule”, mai spune Marian Vanghelie.

Când președintele de secție se face că nu vede, membrii partidelor iau voturile candidaților nereprezentați și le împart între ei. Marian Vanghelie confirmă practic ceea ce Miron Mitrea a dezvăluit pe larg în cartea scrisă în penitenciar.

„Dacă se produce o fraudă serioasă într-o secție de vot, nu este votul multiplu. Este momentul când, la numărătoarea voturilor, voturile partidului sau ale candidatului care nu are reprezentant prezent în acea secție se redistribuie între partidele cu reprezentanți. Și se întâmplă mult mai des decât ați crede. Și la toate partidele. În momentul în care apar voturi fără "stăpân", rar reprezentanții prezenți le lasă în dreptul celui votat.” (citat din cartea „Campanii electorale 1996 – 2014”, semnată de Miron Mitrea - sursa: www.evz.ro)

„Se întâmplă și cazuri din astea. Este important cât de corect este președintele secției de votare”, precizează Marian Vanghelie.

„Acest lucru este posibil doar acolo unde, în biroul secției de vot, sunt reprezentate doar marile partide, unde există un acord între aceste partide, mai ales în zona rurală. De cele mai multe ori vorbim de două partide care reușesc să controleze situația în secția de vot, uneori un singur partid”, este de părere Cristian Pîrvulescu, politolog.

Fostul candidat la președinție Mircea Geoană susține că el însuși a fost victima unui astfel de sistem de fraudă. „În 2009, am asistat la o uriașă fraudă. Am trimis la Curtea Constituțională mii de dovezi ale faptului că procese verbale au fost falsificate. Această fraudă electorală e practicată doar de către un partid, pentru că, din ce spune domnul Mitrea, e practicată cam de toată lumea. De cei care controlează cheia de închidere a acestui algoritm, iar cei care se aflau la putere în acel moment erau Traian Băsescu și partidul pe care îl coordona”, spune acesta.

Fostul președinte Traian Băsescu, rivalul lui Mircea Geoană în alegerile din 2009, neagă existența unei astfel de metode de fraudă. Nu este singurul. Toți liderii PNL și PSD, aflați în funcție acum spun că ei nu au auzit de așa ceva.

„Doamnă, nu am fost niciodată într-o secție de votare. Deci nu, nu, nu vă pot confirma că ăsta este un sistem”, a declarat Traian Băsescu.

Ioan Chelaru, senator, a declarat pentru Digi24: „ Eu, la experiența mea, niciodată nu mi s-a întâmplat. Și am făcut alegeri de vreo 20 de ani. Operațiunea despre care vorbim, nu am cunoștiință de existența ei și nu s-a practicat la mine, în județul Neamț”.

„Președintele secției de votare trebuie să ia fiecare buletin de vot, să îl arate către reprezentanții partidelor din secția de votare, să spună pentru cine este și să îl pună în teancul candidatului respectiv. În secțiile de votare în care delegații noștri au impus acest mod legal de numărare a voturilor, nu a fost niciodată posibil acest mod de fraudare pe care îl descrie Miron Mitrea”, a declarat Ludovic Orban, prim-vicepreședinte PNL.

La rândul său, Raluca Turcan, vicepreședinte PNL, spune: „Mă întreb dacă nu cumva domnul Mitrea ar putea să își îngreuneze situația și să intre la acuzația de tăinuire, pentru că o astfel de informație deținută de către orice persoană, mai ales de către o persoană importantă în spațiul public, ar fi trebuit să fie însoțită de o plângere imediată la instituțiile statului”.

În urma dezvăluirilor din cartea sa, Miron Mitrea ar putea fi chemat la audieri, la DNA. Nu ar fi prima dată când organele de anchetă se autosesizează, plecând de la articole de presă. A fost la fel în dosarul social-democratului Mircea Govor, în cazul cărților scrise în închisoare și în dosarul fostului europarlamentar PSD Adrian Severin. 
Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
23,29
Nori împrăștiați
Umiditate:52 %
Vint:3,6 m/s
Thu
17
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău