Dezoligarhizarea Moldovei, discutată la Summit-ul PaE (Ziarul de Gardă)

  • 21 Mai 2015 11:30
Dezoligarhizarea Moldovei, discutată la Summit-ul PaE (Ziarul de Gardă)

Revista presei din 21 mai 2015

Dezoligarhizarea Moldovei, discutată la Summit-ul PaE, titrează Ziarul de Gardă. Jurnalista Alina Radu observă că ”R. Moldova, fiind la unele capitole cea mai avansată în cadrul PaE, a dat semne de regres în ultimul an, în special la combaterea corupției. La Riga, reprezentanții societății civile și ai presei, în discuție cu reprezentanții UE, s-au referit în special la problema oligarhizării mediului de afaceri și a presei, precum  și la aplicarea selectivă a justiției și nepedepsirea funcționarilor corupți”. Totodată, ZdG atenționează că în toate cele 6 state ale PaE, dar și în statele baltice, televiziunea rusă e foarte extinsă, iar propaganda actualului regim de la Moscova a luat mari proporții.

Ziarul de Gardă mai amintește că, după semnarea Acordului de Asociere cu UE și liberalizarea regimului de vize, președintele Nicolae Timofti și premierul de atunci, Iurie Leancă, anunțaseră că Chișinăul este dispus să depună la Riga cererea de țară-candidat la UE. Ce ne așteaptă la summit-ul Riga?- o întrebare la care caută răspuns ZdG în ediția de astăzi.

Din aceeași publicație mai aflați de ce a fost condamnat fostul ministru al Finanțelor. Veaceslav Negru, a declarat că ”dosarul Sandulache” i s-ar fi fabricat din cauză că a încercat să prevină furtul de la Banca de Economii.

Ziarul de Gardă mai relevă că mai multe rude alemembrilor unor partide, miniștri, șefi de la ministere și șefi ai mai multor structuri de forță sunt angajate în aviație, domeniu cu cele mai mari salarii pe economie, și nu la privat ci chiar la ”întreprinderea de stat MoldATSA, responsabilă de siguranța traficului aerian, de la mișcarea aeronavei la sol, aterizare, până la tranzitarea spațiului aerian al R. Moldova.Aici, sora unui viceministru ridică un salariu de cel puțin 50 de mii de lei, iar fiul unei foste ministre – de cel puțin 30 de mii de lei. În medie, salariile șefilor de departamente încep de la 20 de mii de lei”.

Înainte de Summit-ul de la Riga, președintele Consiliului European Donald Tusk, citat de Ziarul Național, a declarat că foștii sateliți sovietici ca Republica Moldova, Ucraina și Georgia au dreptul să aspire să devină membri ai Uniunii Europene (UE). Ziarul amintește că o serie de guverne din UE sunt reticente față de recunoașterea aspirațiilor europene ale unor țări din Parteneriatul Estic în declarația finală a reuniunii de la Riga.

Potrivit EVZ, ”ne aflăm la sfârșitul integrării europene. Ca și orice alt lucru bun, în Republica Moldova, integrarea europeană a fost deturnată și a suferit o dinamică aiuritoare… Pentru demnitari, integrarea europeană a fost doar un slogan, adresat atât alegătorilor, cât și oficialilor europeni... Iar moldoveanul, tipic spiritului ancestral, preferă să revină acum în mocirla post-sovietică neonazistă, numită „lumea rusă”, decât să întreprindă ceva în numele unei idei”… 

Adevărul titrează că Premierul Chiril Gaburici solicită demararea unei anchete în cazul concesionării Aeroportului Chișinău. El a declarat că în anul 2013 au fost prezentate informații eronate Guvernului și în baza acestora a fost luată decizia de a da în concesiune Aeroportul. Premierul a mai precizat că, în acea perioadă, Ilan Shor era Președintele Consiliului de Administrare a Băncii de Economii, Unibank și Avia Invest și că ”în acest caz poate fi vorba de abuz în serviciu în interes personal. Au fost transferate ilegal mijloace financiare pe contul companiei Avia Invest, ceea ce a cauzat daune de proporții deosebit de mari intereselor publice, a declarat Chiril Gaburici, citat de Adevărul.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
7,24
Cer acoperit de nori
Umiditate:93 %
Vint:2,57 m/s
Sat
11
Sun
9
Mon
6
Tue
1
Wed
2
Arhivă Radio Chișinău