Dezinformările din mass-media capătă amploare. „Propaganda Kremlinului duce un război informațional cu scopul său bine determinat de a-și răspândi influența”

  • 28 Iunie 2021 13:27
Dezinformările din mass-media capătă amploare. „Propaganda Kremlinului duce un război informațional cu scopul său bine determinat de a-și răspândi influența”

În perioadele electorale, dezinformările din mass-media capătă amploare. Mai mulți experți observă legătura directă dintre dezinformare și corupție în Republica Moldova, accentuând în același timp riscurile știrilor false din afară. Acestea sunt câteva concluzii exprimate de experți în cadrul dezbaterii „Rolul dezbaterii în combaterea dezinformării”, organizată de Institutul pentru Politici și Reforme Europene. 

Sursele mass-media care publică și distribuie informații false au legătură cu cei aflați la putere, interesați să obțină doar interese personale. Directorul executiv al IPRE, Iulian Groza, punctează că există diverse moduri de propagare a dezinformării, iar în ultima perioadă cel mai frecvent sunt utilizate anumite canale de telegram.

„Există diferite nivele de propagare a dezinformării. Întâi de toate, apar informații de anumite site-uri care sunt finanțate de grupuri dedicate să dezvolte un fals. Sursa de referință e telegramul, există un cont care, de regulă, se ocupă cu dezinformarea, lucrurile se preiau de surse media, de canale de știri sau televiziuni. Astfel, aceste informații sunt umflate și promovate”, a declarat Iulian Groza. 

Prin știrile false, oamenilor încearcă să li se inoculeze sentimente de frică, pentru a-i determina să aleagă anumiți candidați la alegeri.

Analistul Valeriu Pașa, președintele comunității WatchDog Moldova, spune că există o comunitate întreagă de instituții media care promovează știri false sau idei conspiraționiste. De asemenea, el afirmă că din exterior, cea mai mare propagandă vine de la Kremlin.

„Propaganda Kremlinului duce un război informațional împotriva regiunii și în special împotriva Vestului, cu scopul său bine determinat de a-și răspândi influența în spațiul post-sovietic, de a aduce cât mai multă dezbinare în interiorul alianțelor occidentale. O bună parte din acest conținut pătrunde în Republica Moldova, o parte din aceste idei sunt amplificate de actori locali, fie finanțați direct de Federația Rusă sau indirect de către susținătorii sau exponenții săi în Republica Moldova”, a afirmat expertul. 

Experții menționează că este important ca instituțiile care monitorizează presa să taxeze dezinformările.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri
Meteo Chișinău
8,24
Cer senin
Umiditate:76 %
Vint:1,54 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
9
Wed
15
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău