Dezbateri privind integrarea europeană a R.Moldova | Alegerile parlamentare vor fi un test important pentru relațiile cu UE, susține Peter Michalko

  • 20 Noiembrie 2018 13:21
Dezbateri privind integrarea europeană a R.Moldova | Alegerile parlamentare vor fi un test important pentru relațiile cu UE, susține Peter Michalko

Uniunea Europeană așteaptă de la autoritățile din Republica Moldova rezultate în lupta împotriva corupției la nivel înalt, inclusiv pedepsirea celor vinovați de frauda bancară din 2014. Între timp, din cauza derapajelor antidemocratice, Bruxelles-ul va suspenda oficial ajutorul macrofinanciarde 100 de milioane de euro, a anunțat astăzi, în cadrul Forumului anual de dezbateri privind integrarea europeană, șeful Delegației UE la Chișinău, Peter Michalko. Un test important pentru democrația moldovenească, dar și pentru relațiile cu Bruxelles-ul vor fi alegerile parlamentare din februarie, iar unii experți își exprimă deja îngrijorarea că scrutinul ar putea fi fraudat. 

În ultimul an, Republica Moldova a ocupat un loc important pe agenda Uniunii Europene, dar în context negativ, a declarat Peter Michalko, amintind cele două rezoluții ale Parlamentului European, concluziile Consiliului pentru Afaceri Externe din luna februarie și îngrijorările exprimate în mai multe rânduri de înalți funcționari europeni. El a precizat că momentul critic a fost invalidarea alegerilor din Chișinău.

Peter Michalko a declarat că UE așteaptă rezultate în lupta împotriva corupției la nivel înalt, pedepsirea celor vinovați de frauda bancară din 2014, dar și organizarea conform normelor democratice nu doar a alegerilor, dar și a campaniei electorale și perioadei preelectorale care a început deja. Din cauza derapajelor, acordul macrofinanciar de 100 de milioane de euro, înghețat la moment, va fi suspendat oficial, până când nu vor fi înregistrate rezultate, a menționat diplomatul european.

„UE își păstrează angajamentul față de asocierea politică și integrarea europeană a Moldovei. Dar așteptăm să vedem că autoritățile Republicii Moldova își respectă angajamentele și baza relațiilor noastre, mai ales în domeniul democrației și statului de drept. Când nu vedem progrese suficiente și nici suficientă voință politică de a avea rezultate reale, atunci UE aplică condiționalități stricte pentru asistența sa”, a subliniat Ambasadorul UE.

De asemenea, vicepremierul responsabil pentru integrare europeană, Iurie Leancă, a recunoscut că în pofida unor succese realizate de guvernare, în special în domeniul economic și financiar-bancar, relațiile cu Uniunea Europeană sunt tensionate.

„Traversăm o perioadă mai complicată și rezoluția adoptată de Parlamentul Europeană denotă că există această situație mai puțin fericită. Dialogul nostru, din păcate a încetinit. E suficiem să ne uităm la numărul vizitelor și constatăm acest lucru”, a menționat vicepremierul.

Rezultatele alegerilor parlamentare sunt cruciale pentru relația Republicii Moldova cu Uniunea Europeană, iar Bruxelles-ul ar trebui să sporească sprijinul destinat Chișinăului, a declarat reprezentantul Guvernului României, Tudor Buzatu.

Pentru Republica Moldova, viitoarele alegeri parlamentare sunt cruciale. Rezultatele vor determina viitorul țării și relația cu UE. Ele survin într-un context regional plin de provocări și într-un moment în care propaganda antieuropeană este intensă și insidioasă. Prin urmare, UE și statele membre trebuie să-și intensifice angajamentele față de Republica Moldova.

Fostul premier Ion Sturza, reprezentant al Asociației pentru Politică Externă, care consideră că relațiile Republicii Moldova cu Uniunea Europeană sunt la cel mai jos nivel din ultimii 15-20 de ani, și-a exprimat însă îngrijorarea că alegerile parlamentare vor fi fraudate sau invalidate.

„În afară de metodele clasice de fraudare în campania electorală, presupun că va urma o reconfigurare a voinței cetățenilor prin corupere, traseism politic și dacă nu se va reuși, se va purcede la invalidarea rezultatelor alegerilor parlamentare”, a declarat Ion Sturza. 

Forumul anual de dezbateri privind integrarea europeană a Republicii Moldova este la a șasea ediție. Forumul, care reunește oficiali, diplomați și experți, își propune să ofere o platformă largă de discuții privind principalele progrese și provocări ale R. Moldova pe calea integrării europene.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograf cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
12,42
Cer senin
Umiditate:61 %
Vint:4,02 m/s
Mon
11
Tue
10
Wed
10
Thu
15
Fri
16

Curs oficial BNM 18 Octombrie 2021

MDL RATĂ TREND
EUR 20.0807 0.0191
USD 17.2961 -0.0552
RON 4.0580 0.0052
UAH 0.6566 -0.0021
RUB 0.2428 0.0013
Arhivă Radio Chișinău