Dezbateri în Parlament referitor la noua strategie în domeniul justiției. Opoziția a criticat proiectul

  • 26 Noiembrie 2020 13:14
Dezbateri în Parlament referitor la noua strategie în domeniul justiției. Opoziția a criticat proiectul

O nouă strategie în domeniul justiției este discutată astăzi în Parlament, care prevede o serie de modificări, inclusiv ale Constituției, în încercarea de a face reforme, conform reprezentanților guvernării. Pe de altă parte, opoziția exprimă rezerve că documentul propus va asigura schimbări esențiale, amintind că strategiile similare anterioare au eșuat în mare parte. 

Proiectul Strategiei privind asigurarea independenței și integrității sectorului justiției pentru anii 2021-2024 este un document de peste 100 de pagini în care, pe lângă descrierea situației și prezentarea priorităților, conține și un plan cu acțiuni prevăzute pentru fiecare an.

Una din primele acțiuni ar fi modificarea Constituției în privința statutului judecătorilor și al membrilor Consiliului Superior al Magistraturii, modul de numire a judecătorilor și altele. De asemenea, ar urma să fie modificate în legea Supremă mandatul și componența Curții Constituționale.

Totodată, se propune instituirea unui nou mecanism de declarare și verificare a averii și integrității a judecătorilor și procurorilor și alte acțiuni.

Subiectul a provocat însă dezbateri în plenul Parlamentului, reprezentanții opoziției criticând starea de lucruri în justiție, iar unii și proiectul Strategiei. Deputatul PDM Nicolae Ciubuc a opinat că aceasta nu conține acțiuni în măsură să impulsioneze reformele mult-discutate.

Deputatul PAS Sergiu Litvinenco a amintit că Republica Moldova a mai avut documente strategice similare, dar reformele au trenat, în timp ce instituțiile nu și-au îndeplinit atribuțiile.

Realizarea Strategiei va necesita mai mult de jumătate de miliard de lei dintre care, două treimi pentru construcția noilor instanțe judecătorești planificate anterior. Ministerul Justiției speră că o parte din bani va fi oferită de instituțiile internaționale.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
7
Ploaie ușoară
Umiditate:87 %
Vint:6,17 m/s
Fri
6
Sat
9
Sun
10
Mon
9
Tue
7

Curs oficial BNM 16 Aprilie 2021

MDL RATĂ TREND
EUR 21.3806 0.0100
USD 17.8731 -0.0043
RON 4.3416 0.0012
UAH 0.6392 -0.0004
RUB 0.2325 -0.0034
Arhivă Radio Chișinău