Dezbateri în Parlament referitor la decizia Curții Constituționale privind funcționarea limbilor

  • 07 Iunie 2018 14:15
0%
00:00:00
00:00:00

Hotărârea de luni a Curții Constituționale privind funcționarea limbilor vorbite pe teritoriul Republicii Moldova a provocat joi, 7 iunie, dezbateri, în debutul ședinței Parlamentului, fiind comentată diferit de deputați. Legislativul a respins însă o inițiativă a deputaților socialiști de a discuta proiectul unei declarații privind protejarea limbilor minorităților naționale. 

Deputații socialiști au propus includerea în ordinea de zi a proiectului unei declarații cu privire la protejarea patrimoniului etnolingvistic în Republica Moldova. Aceasta are drept scop garantarea drepturilor minorităților naționale, a declarat deputatul socialist, Vladimir Țurcan. Totodată, el a criticat hotărârea Curții Constituționale din 4 iunie.

„Prin această hotărâre, CC și-a asumat atribuții improprii și anume a constatat că Legea cu privire la funcționare limbilor este învechită. Aceasta a provocat interpretări care duc la destabilizarea vieții social-politice în Republica Moldova.”

Pe de altă parte, deputatul liberal Roman Boțan, unul din autorii sesizării depuse la Curte, consideră justificată hotărârea acesteia, în contextul în care limba rusă se bucură de mai multe drepturi decât alte limbi ale minorităților naționale.

„Toate etniile se bucură de aceleași drepturi și nicio etnie nu poate  să se bucure de anumite privilegii. Ori, în conformitate cu legea respectivă se făcea o anumită discriminare în raport cu alte minorități etnice. Limba română este cea care constituie temelia unității acestui stat și, respectiv, este limba de comunicare pentru etniiile care locuiesc pe teritoriul Republicii Moldova.”

În același timp, deputatul Partidului Democrat Sergiu Sârbu susține că hotărârea Curții nu are nici un impact juridic în privința funcționării limbilor vorbite pe teritoriul Republicii Moldova.

„Nici un impact juridic în privința statutului oricărei limbi pe circulație pe teritoriul Republicii Moldova nu este. Acea lege din 1989 rămâne în sistemul actelor juridice, dar trebuie să menționăm că 95% din prevederile acesteia au fost transpuse în alte acte normative.”

Amintim că la începutul anului, deputații liberali au depus o sesizare la Curtea Constituțională în care susțineau că statutul limbii ruse, prevăzut în legislația națională ca limbă de comunicare interetnică,ar încălca dreptul la egalitate al tuturor cetățenilor. Curtea a respins sesizarea prin care se cerea să fie declarată neconstituțională obligativitatea folosirii limbii ruse, dar și traducerea documentelor și actelor oficiale în această limbă. Totodată, Curtea a declarat drept învechită Legea din 1989 privind funcționarea limbilor.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri* Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
1,63
Cer acoperit de nori
Umiditate:89 %
Vint:4,63 m/s
Mon
5
Tue
5
Wed
5
Thu
3
Fri
4
Arhivă Radio Chișinău