Dezbateri cu privire la îngrădirea accesului la informații cu caracter public

  • 13 Februarie 2017 13:51
Dezbateri cu privire la îngrădirea accesului la informații cu caracter public

Protecția datelor cu caracter personal este unul dintre motivele invocate tot mai des de autorități, pentru a îngrădi accesul la informațiile cu caracter public, se arată alarmate organizațiile de media.

Subiectul a fost discutat în cadrul unei mese rotunde, la care au fost aduse exemple când erau ascunse numele unor funcționari sau ale unor candidați la funcții publice. Pe de altă parte, autoritățile spun că încearcă astfel să mențină un echilibru între viața privată și cea publică a demnitarilor.

Jurnaliștii au menționat că în ultimii doi ani, în special, autoritățile fac abuz de prevederile Legii cu privire la datele cu caracter personal pentru a nu oferi informații de interes public. 

”Am solicitat informația privind biografia persoanelor care au primit distincții publice. Ni s-a refuzat invocând protecția datelor cu caracter personal. În campanie electorală a solicitat de CEC acces la listele de subscripție ale candidaților – ni s-a refuzat. Un alt refuz l-am primit referitor la accesul unor date din rapoartele financiare ale partidelor politice”, a declarat directoarea Centrului de Investigații Jurnalistice, Cornelia Cozonac.

Unii deputați prezenți la discuție au subliniat că sunt pentru menținerea unui echilibru între viața privată a unei persoane publice și informația de interes general care o privește. Deputatul Sergiu Sîrbu din partea Partidului Democrat a spus că deși există abuzuri din partea autorităților, atunci când limitează accesul la informație, sunt și ingerințe ale presei în viața privată a demnitarilor.

”Multe autorități interpretează greșit legislația cu privire la datele cu caracter personal și acest abuz urmează a fi taxat și sancționat. Dar nu pot răspunde eu pentru pretinsele abuzuri din partea altor autorități. Pot răspunde pentru mine personal și pentru instituția pe care o reprezint”, a declarat Sergiu Sîrbu.

Reprezentantul Centrului Național pentru protecția datelor cu caracter personal, Sergiu Bozianu, a explicat că, potrivit legii, inclusiv numele persoanelor constituie date cu caracter personal, dar acestea pot fi făcute publice atunci când este explicată necesitatea ca aceste informații să fie cunoscute. El a mai admis că unele instituții interpretează prea extins legislația.

”Vina nu este a autorității care a elaborat și adoptat legea, dar a celor care o interpretează eronat. Aici este și segmentul pe care trebuie să lucrăm. Foarte des se dă o notă prea ridicată datelor cu caracter personal. Sau se spune că prin simpla noțiune că sunt date cu caracter personal, nu mai putem vorbi despre dezvăluire. Acest lucru nu este corect. Atunci când există cazuri de încălcare, sesizați-ne și noi o să intervenim”, a spus Sergiu Bozianu.

Jurnaliștii au menționat, în context, că deseori sunt purtați prin instanțe pentru a obține informații de interes public, ce ar trebui de fapt să fie difuzate la cerere și în acest fel, este obstrucționată activitatea presei. Amintim că accesul la hotărârile instanțelor de judecată a fost restricționat recent, astfel încât nu mai sunt publicate numele celor implicați în dosare și nu mai poate fi efectuată căutarea după nume.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de prânz București
Meteo Chișinău
15,24
Câțiva nori
Umiditate:72 %
Vint:5,14 m/s
Sun
14
Mon
16
Tue
17
Wed
18
Thu
19
Arhivă Radio Chișinău