Dezbatere | Republica Moldova poate prelua din experiența României la obținerea fondurilor europene pentru sectorul sănătății

  • 16 Iulie 15:40
Dezbatere | Republica Moldova poate prelua din experiența României la obținerea fondurilor europene pentru sectorul sănătății

Rep. Moldova poate prelua din experiența României la obținerea fondurilor europene pentru sectorul sănătății. Mai mult, cele două țări au oportunități de acces comun la aceste fonduri. Subiectul a fost discutat astăzi în cadrul unei dezbateri publice la IPN cu genericul: „Cooperarea în domeniul medical între entitățile de pe ambele maluri ale Prutului în vederea absorbției fondurilor europene în echipe mixte moldo-române”, transmite Radio Chișinău.

Datorită parteneriatului cu Uniunea Europeană și cu România, în Rep. Moldova în ultimii ani s-a reușit atragerea fondurilor pentru sectorul sănătății, inclusiv pentru renovarea spitalelor, dotarea maternităților și îmbunătățirea infrastructurii spitalelor raionale, a menționat deputatul Oleg Canațui.

„Câteva cifre care s-au investit în ultima perioadă în Rep. Moldova în domeniul sănătății: în ultimii ani circa 2,4 milarde de lei au mers pentru renovarea spitalelor republicane, municipale și raionale. Au fost lansate proiectele „Farmacia în satul tău”, 9 maternități din țară au fost dotate cu echipamente moderne, 120 de ambulanțe noi au fost procurate și repartizate în raioane. Am investit 387 de milioane de lei în modernizarea infrastructurii spitalelor raionale, după trecerea lor în gestiunea Ministerului Sănătății”, a spus Oleg Canațui.

Directorul Spitalului Clinic Republican „Timofei Moșneaga”, Andrei Uncuța, subliniază importanța capacității instituționale consolidate pentru accesarea fondurilor europene. El spune că alături de partenerii români s-a reușit depunerea primului proiect comun, în vederea implementării acestuia în Rep. Moldova.  

„Am reușit să fortificăm capacitățile în cadrul instituției noastre, ca specialiștii noștri să beneficieze de instruiri specifice, înscrierea și managementul proiectelor, pe de altă parte să facem cunoștință cu experiența colegilor din România care de mulți ani aveau aceste structuri create. Deja aveau un istoric de absorbție al banilor europeni, aveau deja proiecte implementate”, a precizat Andrei Uncuța.

De la un spital care nu avea viitor, a ajuns unul cu dotări de top din Uniunea Europeană, datorită proiectelor europene. Este experiența Spitalului „Prof. Dr. Eduard Apetrei”, din județul Bacău, România despre care a comunicat managerul spitalului, Constantin Poiană. El a mai evidențiat că atragerea de fonduri europene este singura soluție care poate să ducă la dezvoltarea rapidă a unei unități sanitare.

Am plecat de la zero, dar în 6 ani de zile am reușit, cu ajutorul Consiliului Local, în subordinea căruia suntem, să accesăm foarte multe proiecte europene, vorbim în jur de 20 de milioane de euro. Comparativ cu ce era acum șase ani de zile, un spital fără viitor, fără dotări, fără medici, fără infrastructură, acum veți vedea un spital unde curățenia este pe prim-plan, unde dotările nu sunt doar cele necesare, dar sunt cele de top în acest moment în UE”, a afirmat Constantin Poiană.

Proiectul de colaborare  între entitățile medicale de pe cele două maluri ale Prutului este susținut de Departamentul pentru Relația cu Republica Moldova din cadrul Guvernului României.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal Chișinău
Meteo Chișinău
2,24
Cer senin
Umiditate:87 %
Vint:3,09 m/s
Sat
6
Sun
8
Mon
9
Tue
11
Wed
12
Arhivă Radio Chișinău