Dezbatere privind parcursul european al Republicii Moldova. Experți: „Unica soluție de a scăpa de toate crizele este aderarea la UE”

  • 06 Martie 13:35
Dezbatere privind parcursul european al Republicii Moldova. Experți: „Unica soluție de a scăpa de toate crizele este aderarea la UE”

Pașii pe care i-a făcut Rep. Moldova pe calea integrării europene nu se datorează exclusiv războiului din Ucraina, ci și unor factori de ordin intern, a afirmat astăzi deputatul PAS, Mihai Druță, în cadrul unei dezbateri la IPN. Pe de altă, parte, liderul Platformei DA, Dinu Plângău, a atras atenția în cadrul aceleiași dezbateri la faptul că în acești aproape doi ani de la obținerea statutului de țară candidată la aderare, guvernarea nu a făcut pași hotărâți în reforma justiției sau în domeniul economic. În opinia experților, unica soluție de a scăpa de toate crizele este aderarea Republicii Moldova la UE, transmite Radio Chișinău.

Deputat PAS, Mihai Druță, a subliniat importanța integrării europene pentru Rep. Moldova, afirmând că aceasta reprezintă fundamentul politicii interne și externe a guvernării:

„Integrarea europeană constituie chintesența politicii interne și externe a guvernării actuale. Nu este un secret că anticiparea depunerii cererii a fost cauzată de situația regională de securitate atunci când la 24 februarie 2022 s-a declanșat agresiunea militară a Federației Ruse în Ucraina, atenția întregii lumi s-a concentrat asupra regiunii noastre, dar cu toate acestea, noi nu avem dreptul să facem declarații precum că: pașii pozitivi pe care i-am făcut noi pe calea integrării europene se datorează exclusiv războiului din Ucraina – nu este adevărat. Eu zic că a fost un rezultat atât al factorilor interni, cât și al factorilor externi. S-a lucrat mult și efectiv din punct de vedere extern. Noi am fost fericiți să avem în fruntea statului un politician care a dat dovadă de-a lungul anilor de un atașament fără rezerve la valorile democrației liberale occidentale, care stau la baza constituirii și funcționării UE”, a declarat Mihail Druță.

Președintele Platformei DA, Dinu Plîngău, crede că facilitarea înaintării cererii de aderare a apărut și în contextul politic din regiune și că circumstanța externă a fost principalul factor care a condus la luarea unor decizii politice mult mai rapid.

 „Al doilea factor este factorul intern, pentru că nu este suficient doar să ai o oportunitate externă de a depune această cerere, dar și să ai la conducerea statului politicieni care sunt gata să întocmească această scrisoare cu intenția de aderare la UE. Acum însă ne așteaptă un proces mult mai complicat, care nu ține doar de voința politică la nivelul UE, dar și de niște condiționalități pe care statul trebuie să le execute. Din punctul meu de vedere, pe mai multe planuri inclusiv cele legate de condiționalități, din păcate Guvernarea nu a făcut pași foarte încrezuți, dacă vorbim de reforma justiției sau de ameliorarea crizei în domeniul economic. În cazul lipsei unui răspuns adecvat la aceste probleme, consecințele pentru populație vor fi foarte dramatice, iar unica oportunitate este deschiderea acestor negocieri la UE”, a explicat Dinu Plîngău.

Potrivit sondajelor de opinie, aproximativ 60 la sută din populația Rep. Moldova susține vectorul integrării europene și acest lucru este foarte important, susține expertul proiectului,  Igor Boțan.

Trebuie să pornim de la faptul că nicio altă guvernare în 30 de ani nu a trecut prin încercările prin care trece actuala Guvernare - 5 crize care sau suprapus una peste alta. Cred că Guvernarea totuși a făcut față provocărilor, pentru că în mod surprinzător țara noastră a devenit independentă față de șantajul energetic al Federației Ruse. Rep. Moldova, Ucraina și Georgia li s-a oferit șansa de a deveni țări candidate pentru a le scoate din zona gri în situația în care Rusia a pornit acest revanșism”, a spus Igor Boțan.

Declarațiile au fost făcute în cadrul dezbaterii publice organizate de Agenția de presă IPN, la tema: Ce urme au lăsat „doi ani de pași hotărâți pe calea europeană”.         

Tags

Alte Noutati

LIVE: Cadre sonore cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
19,24
Cer senin
Umiditate:39 %
Vint:8,23 m/s
Wed
15
Thu
17
Fri
17
Sat
18
Sun
16
Arhivă Radio Chișinău