Dezbatere CA | Subiectul dezinformării în UTA Găgăuzia este unul complicat și greu de abordat

  • 28 Iunie 2023 14:35
Dezbatere CA | Subiectul dezinformării în UTA Găgăuzia este unul complicat și greu de abordat

Subiectul dezinformării este în ascensiune în Rep. Moldova, iar în Găgăuzia problema este mai gravă, chiar complicată de specificul acestei regiuni, greu de abordat, după cum au declarat reprezentanții Consiliului Audiovizualului în cadrul unei dezbateri. Pe de altă parte, experții cred că cea mai mare problemă a dezinformării în Rep. Moldova este lipsa de educație a cetățenilor, transmite Radio Chișinău.

Problema combaterii dezinformării a devenit un subiect global și foarte actual în special după criza pandemică și războiul din Ucraina, susține analistul politic Igor Boțan.

În special, acest fenomen periculos se resimte în regiunea găgăuză. Vicepreședinta Consiliului Audiovizualului, Aneta Gonța spune însă că în raport cu această regiune membrii autorității audiovizuale sunt prudenți și că se încearcă prin comunicare și prin argumentarea necesității de a asigura informarea corectă de a contribui la diminuarea fenomenului de dezinformare:

În raport cu Găgăuzia noi suntem prudenți pentru că este o regiune încă destul de greu de abordat. Și ce am făcut noi până acum este comunicarea, am încercat și încercăm să stabilim punți de comunicare, pentru că acest lucru este foarte important. Și a doua prioritate este monitorizarea conținuturilor editoriale. Noi pe Găgăuzia avem șapte decizii care vizează furnizorii de acolo - cei care au licență de la Consiliul Audiovizualului”, a menționat Aneta Gonța.

La rândul său, jurnalistul Mihail Sirkeli, fondatorul și administratorul portalului de știri NOKTA de la Comrat, spune că deși autoritățile centrale intervin prin dialog și comunicare, totuși, timp de 30 de ani nu au fost prezent în Găgăuzia, în special în domeniul informării.

„Noi încercăm să fim corecți cu cititorii noștri și eu cred că noi reușim. În primul rând impactul nostru este faptul că noi suntem acolo. Faptul că există comunicare este deja bine și că nu ați parcurs la metode de forțe și asta e foarte bine. Dar totuși există problema că statul Rep. Moldova în toți acești 30 de ani nu a fost prezentă acolo chiar și în domeniul media. Distribuiți și licențiați pe cine vreți, dar în același timp, distribuitorii trebuie să respecte și legislația națională și interesul Rep. Moldova în domeniul securității și suveranității. Dacă acest lucru nu se întâmplă atunci statul trebuie cumva să intervină, acum statul a intervenit prin dialog și comunicare”, a spus Mihail Sirkeli.

Directorul executiv al Asociației Presei Independente, Petru Macovei a precizat că cea mai mare problemă a dezinformării în Rep. Moldova este lipsa de educație a cetățenilor:         

Se denotă o mare problemă care există în general în autonomie și în special în Rep. Moldova și este vorba de lipsa de educație. Oamenii nu au habar ce este dezinformarea și asta se explică inclusiv prin faptul că societatea este foarte polarizată și politizată, dacă cineva din autonomia Găgăuză, de la Chișinău sau din altă parte aude o știre care nu consonează cu propriile viziuni despre anumite lucruri care se întâmplă, primul reflex este ca să catalogheze această informație ca un fals. Aceasta e problema, că oamenii nu au o bază de educație ca să facă deosebirea dintre grâu și neghină”, a spus Petru Macovei.     

Dezbaterea privind fenomenul dezinformării în Găgăuzia a fost organizată de Asociația pentru Democrație Participativă „ADEPT” și a reunit reprezentanți ai instituțiilor publice, societății civile și mass-media.      

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
-1,71
Cer senin
Umiditate:97 %
Vint:2,06 m/s
Sat
3
Sun
2
Mon
1
Tue
-0
Wed
0
Arhivă Radio Chișinău