Dezastru și disperare în Maroc după cutremur. Sate din care n-a mai rămas nimic, mii de oameni sapă cu mâinile goale căutându-și rudele

  • 11 Septembrie 2023 10:13
Dezastru și disperare în Maroc după cutremur. Sate din care n-a mai rămas nimic, mii de oameni sapă cu mâinile goale căutându-și rudele

Spania, Marea Britanie, Qatar și Emiratele Arabe Unite s-au oferit să ajute Marocul după cutremurul devastator. Ministerul de Interne a transmis într-un comunicat că Marocul a răspuns favorabil, "în această etapă", la ofertele acestor patru țări "de a trimite echipe de căutare și salvare", în timp ce alte câteva state, în special Franța, au declarat că sunt pregătite să ofere ajutor. Cel putin 2.100 de oameni au murit și 2.000 au fost răniți, scrie digi24.ro.

Acesta este bilanțul oficial, în condițiile în care echipele de salvare și ajutor încă nu au reușit să ajungă în localitățile din Munții Atlas, unde nu se știe care sunt efectele seismului. Mii de oameni au rămas fără adăpost, în timp ce alții care mai au încă locuințe se tem să revină în case, după ce au trăit clipe groaznice în timpul cutremurului. Au dormit pentru a doua noapte la rând sub cerul liber, în parcuri și pe străzi, departe de orice clădire. S-au încălzit cu pături și focuri de tabără. Regele Marocului a anunțat că vor fi 3 zile de doliu național. Salvatorii sapă cu mâinile goale printre ruine, căutând supraviețuitori.

Mai multe țări, inclusiv Israel, Franța, Spania, Italia și Statele Unite și-au oferit ajutorul. Chiar și Algeria vecină, cu relații încordate cu Marocul, și-a deschis spațiul aerian, închis de doi ani, pentru zborurile care transportă ajutor umanitar și răniți.

Salvatorii marocani sapă cu mâinile goale printre ruine

În satele de munte îndepărtate de la sud de Marrakech, salvatorii se luptă pentru a găsi supraviețuitori după cutremurul mortal de vineri noapte. Ei sapă cu mâinile goale în timp ce autoritățile caută soluții să trimită echipamente pe drumurile blocate cu moloz. Numărul oficial al morților este de peste 2.100, dar este posibil ca acest număr să crească.

Disperare în Tafeghaghte

Satul Tafeghaghte a fost aproape complet distrus de cutremur, aproape jumătate din cei 200 de locuitori au murit, scrie BBC.  „Oamenii din acest sat sunt fie în spital, fie morți”, a declarat un localnic pentru BBC.



Tags

Alte Noutati

LIVE: În zori
Meteo Chișinău
14,4
Cer senin
Umiditate:46 %
Vint:3,6 m/s
Sun
14
Mon
16
Tue
18
Wed
12
Thu
10
Arhivă Radio Chișinău