Deversarea scăzută a apei în lacul de acumulare Costești-Stânca a condus la scăderea producției de energie la centrala hidroelectrică

  • 01 Iulie 2022 12:49
Deversarea scăzută a apei în lacul de acumulare Costești-Stânca a condus la scăderea producției de energie la centrala hidroelectrică

Din cauza temperaturilor înalte și a lipsei precipitațiilor în ultima perioadă, în bazinul râului Prut și în râurile mici se atestă o scurgere scăzută a apelor de până la 30 la sută. În aceste condiții hidrologii au emis cod portocaliu valabil de astăzi până pe 11 iulie. Deversarea scăzută a apei în lacul de acumulare Costești-Stânca a condus la scăderea producției de energie la centrala hidroelectrică. 

În bazinul Prutului, din cauza temperaturilor ridicate și a lipsei ploilor, se atestă scurgerea scăzută a apei lunar cu 10 – 30 la sută din valorile medii multianuale, potrivit datelor Serviciului Hidrometeorologic de Stat.

De asemenea sunt afectate râurile mici ce se alimentează din Prut, unde se atestă scurgerea scăzută a apei  cu 10 – 25% din valorile medii multianuale. Din acest motiv, hidrologii au emis o atenționare Cod portocaliu valabil timp de 10 zile începând de astăzi.

Din cauza scăderii debitului de apă în bazinele de alimentare, Centrala hidroelectrică de la Costești se confruntă cu o scădere a volumului de producere a energiei electrice. Astfel, pe timp de secetă,  potrivit datelor statistice, activitatea de producere furnizată de centrala de la Costești înregistrează cele mai joase frecvențe în această perioadă.

De la an la an, din cauza temperaturilor ridicate, coeficientul de scădere este mai alarmant, explică administratorul centralei, Igor Cibotaru. Potrivit acestuia, centrala va livra în iulie de trei ori mai puțină energie decât în lunile anterioare. 

„Dacă de obicei în anii precedenți, în lunile mai iunie august, hidrocentralele activau la activitate maximă, de 16 MW/h. La moment noi avem o activitate pe rând, adică o săptămână activează blocul moldovenesc, o săptămână blocul românesc la o capacitate maximă 7 MW/h, adică mai puțin de jumătate. Considerabil a scăzut producția de energie”, a spus Igor Cibotaru. 

Potrivit șefei interimare a Direcției prognoze don cadrul Serviciului Hidrometeorologic de Stat, Mariana Prepeliță, se menține deversarea în lacul de acumulare Stânca-Costești de la începutul lunii iunie, iar datele statistice despre debite și scurgeri sunt scăzute. Ea mai spune că nivelul s-a menținut la cote medii pe luna iunie. 

„Debitul este la nivelul minim garantat, asigură consumatorii și ecosistemul, dar scurgerea se menține scăzută pentru perioada dată. Din cauza că nu sunt precipitații în cursul superior al râului Prut Ucraina și temperaturile ridicate”, a menționat Mariana Prepeliță. 

Pentru a preveni situațiile alarmante, Serviciul Hidrometeorologic de Stat solicită agenților economici și populației să consume rațional resursele de apă.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică*Știri*Muzică
Meteo Chișinău
2,24
Ceață
Umiditate:100 %
Vint:1,03 m/s
Sat
6
Sun
8
Mon
8
Tue
9
Wed
9
Arhivă Radio Chișinău