Devastare totală în unele zone din Noua Zeelandă după cutremurul de 7,8
-
14 Noiembrie 2016 12:26
Cutremurul cu magnitudinea 7,8 de la miezul nopții, urmat de o replică cu magnitudinea de 6,3 luni după-amiază, a provocat devastare totală în unele zone, unde reconstrucția va dura luni de zile și va costa sute de milioane de dolari, a declarat prim-ministrul John Key, scrie Agerpres.
Agenția de monitorizare a seismelor GeoNet informează că replica de luni după-amiază, de la ora locală 13:34, a avut epicentrul la o adâncime de 35 km, în zona în care s-a produs și primul cutremur.
Prim-ministrul John Key a survolat cu elicopterul zonele afectate de pe coasta de est a Insulei de Sud și a precizat că a surprins scene de devastare totală, unde vor fi necesare luni de zile pentru reconstrucție, cu costuri de sute de milioane de dolari.
Cutremurul din cursul nopții a provocat moartea a două persoane. Un bărbat a murit după ce casa s-a prăbușit peste el, dintre dărâmături fiind salvate ulterior alte două persoane de către pompieri. Cealaltă victimă a murit din cauza complicațiilor medicale într-o localitate rurală aflată la nord de Christchurch.
Cutremurul inițial s-a produs la puțin după miezul nopții la o adâncime de 15 km și a suscitat temeri privind producerea unui tsunami de amploare. Ulterior, avertizarea de tsunami a fost ridicată.
Coasta estică a Insulei de Sud a fost cea mai afectată de cutremurul de la miezul nopții, o alunecare masivă de teren distrugând o porțiune a autostrăzii în apropiere de orașul Kaikoura.
Forțele aeriene neozeelandeze, care folosesc un aparat de zbor Orion pentru a supraveghea drumurile de pe coasta de est a Insulei de Sud, au postat pe internet fotografii cu pagubele produse de seism.
În imagini se poate vedea cum căderile de stânci de mari dimensiuni au distrus secțiuni din drumul de coastă și din calea ferată adiacentă.
Mai multe orașe din apropierea epicentrului, inclusiv Kaikoura și Waiau, au fost izolate de alunecări de teren și fisuri mari pe șoselele aferente.
Luni după-amiază, apărarea civilă le cerea locuitorilor dintr-o zonă din apropiere de râul Clarence să încerce să ajungă în zone înalte, imediat după ce un baraj format în urma unei alunecări de teren a fost străpuns, provocând un val mare care risca să le pună viețile în pericol.
Cutremurul a provocat pagube majore nu numai infrastructurii, ci și locuințelor individuale. 'Totul a căzut, de peste tot. Cuptorul cu microunde din bucătărie a căzut și el de pe raft', a povestit o locuitoare din apropiere de Waiau pentru postul public de radio.
Mulți locuitori au postat pe Twitter imagini cu avariile produse la locuințe pe Twitter, în care se pot vedea bucăți prăbușite din tavan sau hornuri distruse, utilizând hashtag-ul #eqnz.
Serviciile de transport cu feribotul între Insula de Sud și Insula de Nord au fost sistate pentru a evalua pagubele, a anunțat KiwiRail.
Cutremurul a provocat însă pagube și în nordul țării, inclusiv în capitala Wellington, unde consiliul municipal le-a cerut locuitorilor să nu iasă luni în centrul orașului din cauza sticlei sparte.
Prim-ministrul John Key a postat pe internet o înregistrare video în care prezintă pagubele produse în propriul birou, precizând că s-a spart "multă veselă și pahare".
An update following last night’s 7.5 earthquake near Culverden.https://t.co/9zPriLD8sA
— John Key (@RtHon_JohnKey) 13 noiembrie 2016
Key a vorbit despre 'o noapte înspăimântătoare' pentru mulți neozeelandezi și a precizat că probabil va dura ceva timp până va putea fi făcută o evaluare a pagubelor produse de cutremur.
'Acum, la lumina zilei, putem folosi capacitățile noastre militare pentru a ne asigura că realizăm o evaluare a pagubelor totale, dar cred că va trece ceva timp până la vom înțelege pe deplin', a afirmat el.
În 2011, un cutremur cu magnitudinea 6,3 s-a produs la Christchurch, provocând moartea a 185 de oameni și pagube materiale majore.