Deutsche Bank estimează că noul coronavirus poate împinge economia Germaniei în recesiune

  • 12 Februarie 2020 18:14
Deutsche Bank estimează că noul coronavirus poate împinge economia Germaniei în recesiune

Noul coronavirus ar putea împinge în recesiune economia germană, care oricum este foarte slăbită, a avertizat economistul-șef al Deutsche Bank pentru Germania, Stefan Schneider, citat de agenția EFE, preluat de Agerpres.

 

Potrivit unui studiu publicat miercuri de către Deutsche Bank, ''conjunctura economică germană este tot mai dificilă'', în timp ce datele privind producția industrială, cererea și vânzările cu amănuntul pentru luna decembrie sunt foarte slabe și indică o ușoară scădere a PIB-ului în trimestrul patru.

Mai mult, coronavirusul reprezintă un risc pentru recuperarea economică de ansamblu, întrucât scad așteptările privind o recuperare economică a Chinei, explică Schneider.

Acest factor ar putea antrena o scădere a PIB-ului Germaniei cu 0,2 puncte procentuale în primul trimestru al anului în curs, astfel că poate fi posibilă intrarea acestei țări în recesiune tehnică în semestrul de iarnă, respectiv perioada ce cuprinde trimestrul patru din 2019 și primul trimestru din 2020. Avem o situație de recesiune tehnică atunci când economia se contractă două trimestre consecutive.

Economia germană a evitat anul trecut în ultimul moment intrarea în recesiune tehnică înregistrând o ușoară creștere în trimestrul trei, după ce se contractase în trimestrul doi.

Epidemia cu noul coronavirus poate avea ca efect și o scădere a importurilor Chinei și implicit diminuarea exporturilor companiilor germane către această țară.

Sursa:Agerpres

În opinia președintelui think-tank-ului german Centre for European Economic Research (ZEW), Achim Wambach, dacă epidemia cu noul coronavirus va fi comparabilă cu cea produsă de coronavirusul SARS efectele negative asupra economiei se vor manifesta doar pe termen scurt.

Deocamdată este prea devreme să spunem ce efecte va avea noul coronavirus (COVID-19) asupra economiei germane, mai ales că nu știm nici ce amploare va avea epidemia, a estimat Wambach la o întâlnire avută cu presa marți la Frankfurt.

Think-tank-ul ZEW va publica marțea viitoare indicele privind încrederea investitorilor în economia germană, chestionarul adresat mediului de afaceri incluzând de data aceasta și o întrebare specifică despre noul coronavirus.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Piese pe alese
Meteo Chișinău
14,24
Cer senin
Umiditate:41 %
Vint:4,63 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
9
Wed
15
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău