Deținătorii de patentă și unele categorii de persoane fizice pot ridica ajutorul de șomaj

  • 11 Mai 2020 16:17
Deținătorii de patentă și unele categorii de persoane fizice pot ridica ajutorul de șomaj

Pentru 10,6 mii de deținători de patentă de întreprinzător, precum și persoane fizice care desfășoară activități conform capitolelor 102 și 103 din Titlul II al Codului fiscal nr. 1163/1997, Casa Națională de Asigurări Sociale a transferat astăzi mijloace bănești pentru plata ajutorul de șomaj unic în mărime de 29,7 mln lei, transmite IPN.

Potrivit unui comunicat de presă al CNAS, conform dispoziției Comisiei pentru Situații Excepționale a Republicii Moldova din 5 mai 2020, ajutorul de șomaj unic se plătește de către Casa Națională de Asigurări Sociale, prin intermediul prestatorilor de servicii de plată. In cazul în care beneficiarul nu a desemnat prestatorul de servicii de plată, plata ajutorului de șomaj unic se transferă la oficiul poștal.

CNAS menționează că deținătorii de patentă care sunt și beneficiari de pensii sau alocații sociale și care primesc aceste prestații prin intermediul instituțiilor bancare, ajutorul unic de șomaj va fi transferat la cardul bancar.

De ajutorul de șomaj unic în cuantum de 2775 de lei vor beneficia deținătorii de patentă, precum și persoanele fizice care desfășoară activități conform capitolelor 102 și 103 din Titlul II al Codului fiscal nr. 1163/1997, la data declarării stării de urgență și care în luna martie, curent, nu au realizat venit asigurat. Listele beneficiarilor de ajutor de șomaj unic, întocmite de către Serviciul Fiscal de Stat, au fost transmise Casei Naționale de Asigurări Sociale.

Persoanele fizice care desfășoară activități conform capitolului 102 din Titlul II al Codului Fiscal sunt persoanele fizice ce desfășoară activități independente în domeniul comerțului cu amănuntul (cu excepția mărfurilor supuse accizelor); persoanele fizice care desfășoară activități conform capitolului 103 din Titlul II al Codului Fiscal sunt persoanele fizice care desfășoară activități în domeniul achizițiilor de produse din fitotehnie și/sau horticultură și/sau de obiecte ale regnului vegetal.

Pentru a ridica sumele cuvenite, beneficiarii pot să se adreseze la instituțiile bancare sau la orice oficiu poștal cu buletinul de identitate. Sumele nesolicitate de către destinatari vor fi restituite lunar de către prestatorii de servicii de plată pe contul CNAS, fiind incluse spre plată în luna imediat următoare a lunii de gestiune.

Ajutorul de șomaj unic se achită până la 30 iunie anul curent.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
19,4
Nori împrăștiați
Umiditate:72 %
Vint:5,66 m/s
Fri
11
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău