Deținătorii de arme sunt verificați o dată la șase luni

  • 28 Septembrie 2021 18:30
Deținătorii de arme sunt verificați o dată la șase luni

Inspectoratul Național de Securitate Publică este autoritatea care are competența de a controla și supraveghea deținerea, portul și folosirea armelor și a munițiilor. Controalele planificate asupra modului în care persoanele fizice și juridice respectă regimul armelor și al munițiilor se face cel mult o dată la șase luni calendaristice, cu antrenarea, după caz, a reprezentanților instituțiilor cu funcții de reglementare și de control, precizează Inspectoratul Național de Securitate Publică într-un răspuns pentru IPN.

Potrivit instituției, se fac și controale inopinate, dar doar în temeiul unei sesizări în scris din partea instituțiilor cu funcții de reglementare și de control, privind încălcarea comisă de persoana supusă controlului regimului armelor și al munițiilor.

Verificarea capacităților psihice ale solicitantului de a deține arme sau a deținătorului de arme se face de către Comisii speciale de examinare. Comisia este alcătuită din trei membrii – doi psihiatrii și un psiholog. Componența Comisiei este numită prin ordinul intern al instituției, pe o perioadă de trei ani. Comisia se organizează în cadrul Spitalului Clinic de Psihiatrie, Spitalului Clinic de Psihiatrie Bălți, Spitalului Clinic de Psihiatrie Orhei și centrelor comunitare de sănătate mintală.

Conform evidențelor deținute de către Poliție, actualmente, mai bine de 65,8 mii de persoane fizice, dintre care 461 colecționari de arme, dețin în posesie peste 78 de mii de arme, cele mai multe fiind cele cu țeavă lisă, cu țeavă lungă lisă, cu țeavă ghintuită sau pistoale cu glonț. În total la evidență sunt 237 de obiective a sistemului autorizări, în proprietatea cărora se află în gestiune 4 365 de arme.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri Radio Chișinău
Meteo Chișinău
8,85
Ploaie de intensitate mică
Umiditate:99 %
Vint:3,09 m/s
Fri
9
Sat
10
Sun
9
Mon
8
Tue
12
Arhivă Radio Chișinău