DETALII din proiectul de schimbare a modului de alegere a Parlamentului

  • 15 Martie 2017 10:29
DETALII din proiectul de schimbare a modului de alegere a Parlamentului

Inițiativa legislativă pentru schimbarea modului de alegere a Parlamentului Republicii Moldova prevede alegerea deputaților în 101 circumscripții electorale, câte unul în fiecare circumscripție.

Pentru a fi înregistrat, candidatul va trebui să prezinte liste de subscripție cu semnăturile a cel puțin 1000 și cel mult 2000 de susținători cu drept de vot. Necesitatea autentificării respectivelor liste de către primării se exclude, transmite IPN.

Candidații desemnați de partide, precum și cei independenți vor putea candida într-o singură circumscripție uninominală. Candidatul se consideră ales dacă a întrunit majoritatea voturilor valabil exprimate ale alegătorilor care au participat la votare. Pragul de validare a alegerilor se elimină. Pentru ca Parlamentul să fie legal constituit Curtea Constituțională trebuie să valideze minimum două treimi de mandate.

În cazul în care în urma alegerilor în circuscripția uninominală nu a fost ales un deputat sau funcția de deputat a devenit vacantă, CEC va fixa în termen de două săptămâni data alegerilor parțiale în circuscripția uninominală neocupată. Mandatul deputatului ales va dura până la expirarea mandatului general al Parlamentului.

Deputatul va putea fi revocat prin referendum local în cazul în care acesta nu respectă interesele comunității din circuscripție, nu exercită în mod adecvat atribuțiile de deputat prevăzute de lege, încalcă normele morale și etice, fapte confirmate în mod stabilit. Referendumul local pentru revocarea deputatului poate fi inițiată după expirarea unui an de la intrarea acestuia în funcție sau de la data referendumului local precedent.  Revocarea nu poate fi inițiată pe parcursul ultimului an de mandat.

Circumscripțiile uninominale vor fi create de către Comisia Electorală Centrală, în termen de cel mult 6 luni de la intrarea în vigoare a legii, în baza unei formule de calcul care va avea la bază numărul alegătorilor înscriși în listele electorale la fiecare secție de votare la ultimele alegeri naționale. Revizuirea hotarelor circumscripțiilor uninominale poate fi efectuată cu cel târziu 90 de zile înaintea alegerilor ordinare.

Comisia Electorală Centrală va forma consiliile electorale de circumscripție cu cel târziu 55 de zile înainte de alegeri. Pentru secțiile de votare peste hotare CEC-ul va forma un consiliu electoral care va activa în raza municipiului Chișinău. Campania electorală va începe nu mai devreme de 30 de zile înainte de alegeri.

Inițiativa legislativă a fost înregistrată în Parlament marți, 14 martie. Proiectul de lege, semnat de deputați democrați, prevede modificări și completări la Codul Electoral și la Legea despre statutul deputatului. Documentul va fi trimis spre expertiză Comisiei de la Veneția. Totodată, va fi supus dezbaterilor publice.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
19,24
Cer senin
Umiditate:63 %
Vint:3,09 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
15
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău